L'Ajuntament de Manresa s'acollirà l'any que ve a una nova rebaixa lineal de valors cadastrals, en aquest cas del 8%, que el govern central ofereix als municipis que els van revisar en el moment àlgid de la bombolla immobiliària.

La rebaixa lineal de valors ja es va aplicar l'any 2014, amb el 27%, i el 2015, el 29%. L'Ajuntament va renunciar a acollir-s'hi el 2016 perquè va considerar que repercutiria negativament en els patrimonis dels ciutadans i de les empreses.

Ara, el govern considera que la situació ha canviat i va presentar al ple municipal d'ahir, per a la seva aprovació, sol·licitar a la Direcció General del Cadastre l'aplicació als valors cadastrals dels béns immobles urbans del terme municipal els coeficients que la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat estableixi per a l'any 2017.

El 31 de març, el gerent regional del Cadastre va informar l'Ajuntament que el coeficient de decrement de valors cadastrals previst per a l'any 2017 és del 0,92.

L'Ajuntament ho ha valorat tècnicament i considera adequat sol·licitar novament l'aplicació d'aquest coeficient perquè "permetrà situar definitivament els valors cadastrals a l'entorn del 50% del valor de mercat, sense que aquests quedin sensiblement per sota d'aquest coeficient de referència al mercat".

Va renunciar a l'aplicació de la reducció del 2016 perquè un estudi elaborat pel mateix Ajuntament de transaccions immobiliàries mostrava que els valors cadastrals ja es trobaven aproximadament a un 50% dels preus de mercat.