Un científic a l'avantguarda mundial de la seva especialitat, un futbolista arrelat a Àustria que competeix amb els golejadors europeus i una empresa que busca ser entre els líders al mercat espanyol constitueixen la meitat del veredicte d'enguany dels premis Regió7, que el diari lliurarà el dia 30 d'aquest mes en un acte encapçalat pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'obertura fora del nostre àmbit i l'ambició és el tret distintiu del veredicte d'aquesta edició.

Els sis guardonats constitueixen una mostra del nivell d'excel·lència en què se situen molts professionals i organitzacions de la Catalunya Central. Els que ara s'afegeixen al palmarès acumulat pel diari al llarg dels anys han estat seleccionats pel jurat a partir d'un ventall de noms proposats per la redacció del rotatiu i amb propostes de les entitats que han volgut atendre l'oferta de presentar les seves pròpies propostes.

Els membres del jurat, que han pogut fer també les seves pròpies aportacions a la relació de premiables, han estat Gonçal Mazcuñán, president del consell assessor de Regió7; Valentí Martínez, director de la FUB i vicerector de la UVic-UCC; Josep Maria Descals, advocat; Josep Fígols, president de l'associació d'empresaris del Berguedà; Ramon Segués, president d'Òmnium del Solsonès; Àngels Freixanet, artista; Flora Buxó, farmacèutica; Jaume Torras, delegat del Banc dels Aliments al Bages; Pere Fons, empresari; Jordi Vilaseca, director pedagògic de Joviat; Aitor Moll, conseller delegat d'EPI; Ainhoa Moll, adjunta al president d'EPI, i Marc Marcè, director de Regió7.

Els guardons es lliuraran el dia 30 a la sala Plana de l'Om de Manresa en un acte que tindrà la presència, a més del President Puigdemont, d'una àmplia representació del món polític i cívic de la Catalunya Central. L'accés hi és reservat amb invitació i acreditació prèvia, però tothom que hi estigui interessat pot fer la seva reserva trucant a la seu del diari. Les places s'adjudicaran fins a l'esgotament de l'aforament.

El palmarès d'enguany és una bona mostra del talent acumulat en aquestes comarques

Pere Santamaria Vilanova, premi Ambaixador, va néixer a Manresa i va créixer a Sant Joan de Vilatorrada. Jugador de waterpolo del CN Manresa durant la joventut, es va llicenciar en Medicina i una beca el va portar a la Universitat de Minnesota, d'on va passar a la Universitat de Calgary, al Canadà. La seva recerca sobre la diabetis l'ha portat a liderar un equip format per investigadors de la Universitat de Calgary i de l'Hospital Clínic de Barcelona amb el qual s'ha posat al capdavant de la recerca mundial de tractaments contra les malalties autoimmunes, la diabetis entre aquestes. El seu darrer avenç va ser publicat per la revista Nature el febrer passat.

Jonathan Soriano, futbolista del Pont de Vilomara, ha format part de les plantilles de l'Espanyol i del Barça abans de ser fitxat pel Red Bull de Salzburg, amb el qual ha guanyat aquest any la Lliga i la Copa austríaques, i ha estat el màxim golejador de la Primera Divisió. L'any passat va ser el tercer màxim golejador d'Europa.

Deporvillage, empresa de venda online, va ser fundada pels bagencs Xavier Pladellorens, actual conseller delegat, i per Àngel Corcuera. Partint de zero, la seva web s'ha obert pas en el competitiu panorama d'Internet amb una especialització en running i ciclisme que els ha permès convertir-se en un dels líders del sector a l'estat. Actualment la companyia factura deu milions d'euros i ha captat els seus primers inversors.

Creu Roja Manresa és un dels puntals de l'activitat social al Bages, com ho és arreu el conjunt de l'organització. El jurat ha volgut reconèixer la tasca de l'entitat en general i molt en particular la realitzada en el món del jovent, que va tenir per primer cop ara fa 25 anys un primer espai d'atenció a nens i nenes amb risc d'exclusió social, la ludoteca Ludugurus.

Giovinetto, coral formada per joves de les coamrques del Berguedà i el Bages (principalment de Puig-reig i Gironella), ha iniciat una carrera professional d'èxit després d'haver aconseguit el segon lloc al concurs de corals de TV3 Oh Happy Day!". S'escau que la seva gira els porta precisament aquest cap de setmana al teatre Kursaal de Manresa.

Ramon Besa, periodista nascut a Perafita, al Lluçanès, és cap de redacció d'esports d'El País a Barcelona, a més de col·laborador de diverses emissores. Com a cronista dels partits i de l'actualitat del FC Barcelona ha renovat el llenguatge tradicional del gènere i l'ha obert a una visió més analítica i literària, i ha superat la narració convencional que ha estat dominant en la premsa esportiva.

Juntament amb aquests premis, es lliuraran els que ha decidit el públic, i que aquest diari va fer públics la setmana passada.

El premi Estrella ha estat per a la Denominació d'Origen Pla de Bages, opció més votada de les tres plantejades als lectors per la redacció del diari, que incloïen, a més dels vinaters, l'empresa Tous i el Bàsquet Manresa. La votació, que es va poder fer durant una setmana en tres suports de les xarxes socials, va estar dominada durant els primers dies per Tous i va ser vençuda al final pels vinaters per només vuit vots de diferència.

El premi Estrellat, que pretén renyar una organització o entitat que mereixi una consideració negativa, ha estat obtingut per la conselleria de Territori per la gestió de la C-55, reformada enguany amb una fórmula que la fa més segura però que ha estat severament criticada perquè no satisfà els desitjos llargament expressats per autoritats i societat civil de la Catalunya Central. Van quedar en segon i tercer lloc Autema i Adif.

En total, els dos premis d'elecció popular van rebre més de set-cents vots.