L'alerta pel brot d'enterovirus detectat el mes de febrer i que a mitja setmana passada va començar a generar alarma després que se'n detectessin una seixantena de casos a tot Catalunya ha provocat un increment notable de visites a les consultes pediàtriques de casa nostra. Les visites al pediatre han augmentat entre el 10% i el 30%, i ho han fet tant als consultoris privats com als centre d'atenció primària (CAP) de Manresa.

Pel que fa als ambulatoris que gestiona la Fundació Althaia, que són el CAP Les Bases i el CAP Barri Antic, el que s'ha detectat, tal com han informat fonts de la fundació, "és que els pares i mares que hi acudeixen amb els fills perquè tenen febre amb símptomes digestius o respiratoris pregunten si es podria tractar d'una infecció per enterovirus". Les visites s'han incrementat lleugerament -aproximadament el 10%-, però les mateixes fonts asseguren que "aquest fet pot ser conjuntural". Fonts d'Althaia fan ressaltar que "tots els professionals que atenen infants tenen les indicacions del Servei Català de la Salut sobre aquesta malaltia".

Una de les pediatres del CAP Les Bases, la doctora Silvana Bosnich, ha explicat a aquest diari que, en el seu cas concret, el volum de feina va començar a pujar a mitja setmana passada i que els dies amb uns pics de feina més alts "van ser dijous, divendres i dilluns". Bosnich afegeix que també van tenir un elevat nombre de visites la nit de dimecres, quan va fer guàrdia a l'Hospital de Sant Joan de Déu. "Tots els pares arriben i ens demanen què és això de l'enterovirus", comenta.

La majoria d'infants, els pares dels quals arriben a la consulta preocupats pel brot d'enterovirus, presenten, tal com detalla la pediatra del CAP Les Bases, símptomes que van "des de la febre i la tos, fins a vòmits i diarrees". En el cas de la doctora Bosnich, el dia que va atendre més infants van ser un total de 26 nens, "quan la xifra habitual és de 15 o 16".

La doctora Anna Martí, pediatra que visita a la consulta al carrer de Mossèn Serapi Ferrer de Manresa, també ha notat un increment apreciable de visites la darrera setmana. "He tingut unes 15 visites més cada dia. Entre matí i tarda, hi ha hagut dies que he atès una seixantena d'infants", destaca. La doctora Martí explica que, des de la setmana passada, "ens trobem pares que davant d'un mal de panxa o febre del fill, es pensen que té l'enterovirus. Jo els dic que no s'alarmin abans d'hora".

Martí explica que les famílies amb fills que presenten lleus símptomes digestius o erupcions cutànies es "poden esperar 72 hores abans de portar-lo al metge"; i recorda que el serotip d'enterovirus més greu causa, al principi "només un constipat, seguit de diarrees", i que "després ja apareixen signes neurològics com tremolors o somnolència". Quan a la consulta de la pediatra Anna Martí se sospita d'un cas greu d'enterovirus "es deriva cap a l'Hospital de la Vall d'Hebron o Mútua de Terrassa".

A Berga augmenten el 15%

La doctora Maria Gassó és pediatra del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Berga i presidenta de la Junta Comarcal del Berguedà del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. La doctora Gassó, com les doctores Bosnich i Martí, ha tingut un increment de visites a la seva consulta la darrera setmana. Explica que "sempre que hi ha una alarma, hi ha persones que no vindrien i que vénen"; i detalla que "malgrat que l'augment no és exagerat, dilluns al matí, per exemple, vaig tenir 23 visites, a voltant del 15% més que un dilluns qualsevol".

Gassó assenyala que "la gent relaciona ràpidament la gastrointeritis amb enterovirus, però hi ha d'haver altres motius per creure que es tracta del tipus d'enterovirus que causa aquests efectes neurològics. La doctora Maria Gassó recorda que el "doctor Ferran Moraga, president de la Societat Catalana de Pediatria, ha deixat molt clar que el 99 % llarg dels enterovirus tenen efectes lleus, i que només el 0,1% ha donat lloc a aquesta clínica neurològica, que no sabem per què es desencadena. El mateix microbi pot donar lloc a casos més greus, però no sabem per què".

Gassó aclareix que, "de fet, l'enterovirus és un virus molt freqüent, però normalment és lleu. Sol causar infeccions respiratòries o digestives. Però n'hi ha més de 100 serotips, entre els quals hi ha l'A71 i el D68 que són els que sembla que afecten el sistema nerviós central"