Un tractat d'escala global, com el que pretenen firmar les elits polítiques de la Unió Europea i el govern dels Estats Units, pot afectar en àmbit local. Hi ha preocupació entre els responsables de la comercialització dels productes agroalimentaris de quilòmetre zero pels efectes que pugui provocar el famós Tractat Transatlàntic d'Inversions i Comerç (el TTIP, en les seves sigles en anglès).

Un neguit que va aflorar aquest dissabte a Manresa, en el marc de la primera Mostra d'Economia Social i Solidària, que es va desenvolupar a la plaça Sant Domènec. Al migdia, el reconegut economista i activista pels Drets Humans Arcadi Oliveres va ser present a Manresa per parlar del TTIP i respondre els dubtes sobre què pot comportar el tractat comercial.

Oliveres va assegurar que el possible acord pretén estendre l'excedent de productes que es fabriquen als Estats Units. "No beneficiarà Europa", va assegurar. Precisament, creu que significarà una invasió de productes americans. Però, davant l'advertència de les conseqüències, un bri d'esperança: "crec que aquest tractat no se signarà", va pronosticar. La pressió ciutadana i la mobilització en contra de la signatura de l'acord el porten a afirmar que les negociacions tindran poc recorregut.

El públic assistent -principalment persones que tenien un estand a la mostra- tenia curiositat per la comercialització de productes transgènics que vénen dels Estats Units, que poden ser més adulterats que a Europa, i pel procés d'etiquetatge un cop se signi l'acord comercial. Per a Oliveres, hi ha risc que arribi aquest gènere que no compleix la normativa europea i no podrà ser jutjat pels tribunals estatals, "sinó per un altre dedicat a mirar els incompliments de l'acord, però que estarà conformat per lletrats de bufets que responen als interessos dels Estats Units".

Per a l'economista, iniciatives com la que va estrenar Manresa aquest dissabte "són molt positives", perquè posen de manifest que hi ha emprenedors i entitats que lluiten per una economia diferent, més preocupada pels ciutadans. Per desgranar què pot comportar la signatura del tractat a escala local, Oliveres va fer un repàs històric dels acords i organismes econòmics en l'àmbit internacional, i la manera com tots han anat responent als interessos dels Estats Units.