La conscienciació dels més joves sobre els riscos que comporta el tabaquisme torna a ser l´eix central de les activitats programades amb motiu de la Setmana Sense Fum i del Dia Mundial Sense Tabac, que es commemora el 31 de maig. Per això la major part d´accions es concentren als centres educatius.

Durant aquesta setmana, tècnics de l´Oficina Jove del Bages conjuntament amb infermeres dels CAP de Manresa (ICS i Althaia) es desplacen a nou centres de secundària de la ciutat, la Fundació Universitària del Bages (FUB) i El Casal La Kampana. Durant el descans, aquests tècnics fan una dinàmica amb els joves i les infermeres els ofereixen la possibilitat de fer-se una carboximetria, que serveix per mesurar el nivell de monòxid de carboni que tenen les persones fumadores en els pulmons. És una activitat de prevenció que té per objectiu sensibilitzar els joves i adolescents sobre els riscos que comporta el tabaquisme i, alhora, se´ls dóna informació i eines per deixar aquest hàbit.

Paral·lelament, des dels dos CAP que gestiona la Fundació Althaia també es porten a terme diferents accions. En el marc del programa Salut i Escola, el CAP Barri Antic ha portat a terme quatre tallers de tabaquisme a l´escola Joviat i dos a l´escola Fedac Manresa. A la Joviat també s´ha fet un concurs de lemes, fotografies i consells a pares i alumnes fumadors, del qual se n´ha fet un mural que s´ha penjat al CAP. Durant tota la setmana hi haurà instal·lada una taula informativa a l´ambulatori i demà dimarts, Dia Mundial Sense Tabac, es realitzaran carboximetries a totes les persones que ho desitgin. A banda, s´ha programat una xerrada pels professionals del CAP sobre actualització del tabaquisme.

Al CAP Les Bases han portat a terme un taller sobre tabaquisme a La Salle i també es realitzaran carboximetries a l´institut Pius Font i Quer i a La Salle. Durant tota la setmana hi ha instal·lada una taula amb informació variada sobre tabac a l´entrada de l´ambulatori i es realitzen carboximetries als pares fumadors que van a Pediatria i se´ls dóna informació per deixar-ho.

D´altra banda, la Fundació Althaia ha reforçat la senyalització de l´àrea exterior de l´hospital Sant Joan de Déu, en la qual no està permès fumar segons la llei 42/2010, amb una franja vermella. Els centres sanitaris i els professionals que hi treballen són un model de salut, per això la llei preveu que siguin totalment sense fum tant els seus espais interns com externs, ja que això contribueix a augmentar la percepció de risc del tabac, que és el que fa que els fumadors es decideixin a deixar-ho. És per això que Althaia dedica importants esforços a què aquesta normativa es respecti en tot l´entorn hospitalari. Durant aquesta setmana es faran accions per recordar que no es pot fumar en tota l´àrea hospitalària.

Treball de les institucions

Professionals de la salut de diferents institucions s´han trobat per fer-se una fotografia per simbolitzar el treball conjunt que es fa a Manresa contra el tabaquisme. Ha estat una acció simbòlica a iniciativa de la Xarxa de Prevenció i Control de Tabaquisme de la Catalunya Central, que s´ha portat a terme a diferents ciutats del territori. A Manresa, el lloc escollit per a la fotografia ha estat el Pont Vell amb la basílica de La Seu de fons, i hi han pres part professionals de l´Agència de Salut Pública de Catalunya, de l´Oficina Jove del Bages i de la Fundació Althaia. S´hi ha representat l´acció simbòlica de trencar unes cigarretes de grans dimensions, elaborades amb la col·laboració d´usuaris del servei de Salut Mental.

Les conseqüències del consum de tabac

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com d´un nombre important de càncers. A més, l´exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d´altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

Els beneficis de deixar de fumar són ben clars. En el cas de les persones exfumadores, cada dia que passa redueixen el risc de patir malalties, a més de millorar el seu aspecte físic, fer un estalvi econòmic i contribuir a la millora mediambiental. Aconseguir l´abandonament definitiu del tabaquisme no és fàcil per a algunes persones, tot i que és possible. Si un ja ho ha intentat i no ho ha aconseguit o no ho ha provat perquè no s´hi veu amb cor, és convenient consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions. Al nostre sistema sanitari hi ha persones formades especialment per ajudar a deixar de fumar.