Ampans va cloure aquest dimarts els actes del seu cinquantenari amb la presentació del llibre 'Ampans 50 anys', valors amb història que ha escrit la periodista Gal·la Garcia i que ha editat F-12, que dirigeix Ignasi Torras. L'acte es va fer a la Plana de l'Om, plena a vessar, amb un format fora de l'habitual. Sota el comandament de la radiofònica Sílvia Cóppulo, van anar passant per l'escenari els dirigents de l'entitat, col·laboradors, voluntaris, autoritats i els autors del llibre, a qui va anar entrevistant.

Els protagonistes de la vetllada van ser els qui van impulsar l'entitat ara fa 50 anys i també els seus actuals usuaris, com la Montse, el Rafael o la Carolina, que van explicar com havien validat els textos de lectura fàcil que acompanyen cada capítol perquè la història d'Ampans sigui entenedora per a tothom.

També hi va intervenir un dels seus fundadors, Joan Calatayud, que va dir que "jo crec en els miracles", com demostra el fet que el 1965 un grup de pares amb nens i nenes amb discapacitat tiressin endavant una entitat que ha complert 50 anys. O Xavier Jovés, un dels pares de la campanya de l'ampolla i el paper. Igualment van narrar la seva experiència a Ampans el mestre de l'escola durant 45 anys José Alonso, la treballadora Palmira Puigdellívol, l'extreballador i voluntari de l'entitat Pep Roel, i el nebot de l'usuari de més edat d'Ampans, que és Pere Casasayas, de 90 anys. Ignasi Casasayas va dir d'ell que "és la persona més feliç que conec". Mentre es narraven històries d'aquests 50 anys, es projectaven imatges a la pantalla de l'escenari.

A l'acte hi va intervenir l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que va afirmar que "la ciutat és molt millor amb Ampans. La concepció de Manresa és molt millor quan la gent coneix l'entitat", i el director territorial de Caixabank, Jaume Masana, que va posar l'entitat com a exemple d'eficiència.

El llibre resumeix en 200 pàgines i moltes imatges els 50 anys de vida de la fundació, que aquest any ha rebut molts reconeixements, com la primera medalla al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Manresa. "La societat ens ha estimat", va dir el seu president, Domènec Casasayas.

L'autora del llibre, Gal·la Garcia, va assegurar que la idea era que "incorporés el més essencial, l'ànima d'Ampans, i que la transmetés". Va explicar que es va entrevistar amb més d'una setantena de persones per escriure'l. "Ha estat una feina laboriosa" que a més a més ha significat "una lliçó de vida", va dir. Per a Garcia, Ampans "ha sacsejat consciències" i "jo he après que som una ciutat de miracles. Tenim el miracle de la Llum, la Sèquia, algun miracle de permanència esportiva i Ampans".

Cóppulo, per la seva banda, va destacar que el projecte de la fundació "em sembla un tresor. El llibre sintetitza tot el que s'ha fet i comença a obrir camins del futur. Ampans és gent que té cap i cor".

A l'acte hi va participar el cantautor Joan Isaac, que el 1975 va actuar a la festa Sol d'Amor a Comabella, com va recordar.