L'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha posat en marxa el servei de radioteràpia que evitarà el desplaçament de 400 pacients l'any de la Catalunya central a Terrassa i també a Barcelona per rebre el tractament. L'aparell, un accelerador lineal (AL), ja fa mesos que és a l'hospital manresà passant el període de proves i calibracions.

Qui coordinarà el servei és el Consorci Sanitari de Terrassa. En aquesta ocasió l'aliança entre Manresa i Terrassa permet a hospitals com el de la capital del Bages oferir més prestacions i més especialitzades. En aquest cas el servei segueix el que marca el Pla Director d'Oncologia del departament de Salut.

Amb aquest nou servei d´oncologia radioteràpia i amb la posta en marxa de l´AL de prestacions tecnològiques de gamma alta, es permetrà aplicar les modalitats terapèutiques més avançades. Entre elles la radioteràpia guiada per la imatge, que focalitza la radiació de forma més acurada sobre el tumor; la radioteràpia modulada i volumètrica, que permet adaptar la forma de la radiació a la forma geomètrica del tumor; la radioteràpia adaptativa, que permetrà anar variant la radiació a mida que el tumor redueixi la mida; i la radioteràpia sincronitzada amb la respiració, per ajustar-la al moviment del tumor.

L'accelerador lineal és en una zona subterrània aïllada que es va construir expressament amb la idea d'acollir radioteràpia quan es van fer les obres d'ampliació de Sant Joan de Déu. Té accessos propis, al costat del banc de Sang, i també interior per atendre pacients ingressats al centre sanitari.

L'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia presta assistència a 263.000 persones de les comarques del Bages, Solsonès, Berguedà i Cerdanya. El nou servei pot tractar entre 440 i 460 pacients l'any. La radioteràpia s'utilitza en casos de càncer com a teràpia curativa i també pal·liativa pel dolor.

La tendència evolutiva del càncer a Catalunya mostra un increment a l´entorn del 20% de casos entre el 2010 i el 2020, en bona part atribuïbles a l'envelliment de la població catalana. Un altre factor explicatiu d´aquest creixement és l'impacte del tabaquisme en les dones, com demostra l'augment del càncer de pulmó i altres tumors relacionats amb el tabac.

Aquest impacte, juntament amb la millora de la supervivència, els avenços de la recerca oncològica i la prevenció, així com la necessitat d´adaptar les organitzacions assistencials als nous reptes plantejats, fa necessari establir una xarxa catalana d'atenció oncològica que permeti coordinar millor el recorregut assistencial dels pacients al llarg de l'evolució de la seva malaltia, estandarditzar la qualitat i enfortir l'expertesa clínica, complint així amb un dels objectius del Pla Director d´Oncologia del Departament de Salut.