Entrar al Palau Firal de Manresa aquest cap de setmana és submergir-se als mons que han creat apassionats del joc de construcció Lego. El visitant hi pot contemplar els principals monuments de les grans ciutats, com la Torre Eiffel de París; passejar-se per ciutats imaginàries, amb el seu aeroport, tren i edificis; i fins i tot endinsar-se als escenaris més emblemàtics de les pel·lícules de Star Wars.

El recinte firal acull fins avui a les 2 del migdia la cinquena edició de Catbrick, una trobada per als amants de les construccions Lego. És el gran cap de setmana per als aficionats d'aquest joc, perquè hi poden exhibir les construccions que amb paciència i hores de dedicació han aconseguit fer realitat. Els visitants poden copsar des del primer moment, amb més de cent peces i 12 diorames, que no és una simple afició, i que darrere de les mans que han fet possibles els cotxes construïts amb centenars de peces de Lego, o les muntanyes que recreen un paisatge gèlid, hi ha art i molta imaginació.

"Hem vingut perquè al meu fill li agrada construir amb Lego, tot i que de moment no n'és un apassionat com els que han fet possible la mostra. Però veure això és realment espectacular", va comentar David Solà, de Vic, que ahir va anar amb la seva família a l'exposició. L'organització és a càrrec de l'associació Hispalug, entitat reconeguda oficialment per la marca del joc, i que cada any porta la mostra de Lego a algun punt de la geografia catalana. Enguany, i per primer cop, s'ha fet a Manresa.

L'exposició permet als socis de poder exhibir construccions que no poden fer normalment a casa per les seves grans dimensions. I és que a la mostra hi ha més de cent creacions. "La sensació, un cop acabem de fer una construcció, és com la d'un nen petit que per fi té el seu joc", comenta el president d'Hispalug, Jero Morente, i defensa que Lego és "més que un joc", perquè, "sí, molts comencen a construir-hi de nens, però després de l'adolescència molts hi tornen perquè és un entreteniment amb què es gaudeix molt".

De fet, Lego s'ha expandit fins al punt que ha sabut imposar l'estètica dels seus ninots i construccions com un disseny ideal per a dibuixos adreçats als més menuts. Marques de videojocs s'inspiren en el món de Lego per dissenyar els personatges. A la mostra d'aquest cap de setmana a Manresa, queda clar que les construccions amb les mítiques peces del joc no són un terreny exclusiu per als nens, sinó que els més grans també s'hi aficionen. "Visc a Tarragona, però provinc de Romania, i quan jo era petit no era fàcil trobar construccions Lego. M'hi vaig aficionar fa uns tres anys, quan en vaig regalar a les meves filles. Jo també vaig començar a fer creacions, i cada cop m'agradava més fer construccions complicades", comenta Bogdan Noe, de 36 anys. A la mostra s'hi poden veure diferents construccions de Noe, com l'aeroport d'una ciutat imaginària, que ha aconseguit edificar amb prop de 5.000 peces, i un treball de formiguetes que ha durat un mes.

Els planetes i els personatges de Star Wars criden especialment l'atenció i ocupen una part important de l'exposició. El mestre Ioda i els cavallers jedi fan les delícies dels més petits i dels seguidors dels films, que tenen una oportunitat per contemplar les naus espacials i la temible Estrella de la Mort.

"És un joc que t'atrapa fàcilment perquè et fa treballar molt la creativitat", explica Virgínia Vidal, de 43 anys i de Barcelona, i que també exposa a la mostra. Entre les peces, hi ha autèntiques obres d'art de Lego. L'associació ha intentat fer ombra, per exemple, a la Torre Eiffel de París, amb una rèplica en miniatura amb 3.500 peces del joc.