El president del grup Oliva Torras, l'empresari manresà Sebastià Catllà i Calvet, és el nou president d´Ampans, entitat dedicada a atendre persones amb discapacitat intel·lectual. Catllà substitueix Domènec Casasayas, que ha ocupat aquest càrrec els darrers vuit anys.

El nou president d´Ampans va ser nomenat ahir al vespre pel patronat de l´entitat, que n´és el màxim òrgan de decisió, del qual forma part des del 2008. Al costat d´ell, s´estrenen com a patrons Judit Bosch, Albert Giralt, Mercè Magem i Anna Vilanova.

Catllà, que és el fundador del celler Collbaix i actualment presidix el Consell d'Administració del grup Oliva Torras, ha ocupat la vicepresidència de la Cambra de Comerç de Manresa i la presidència de la Patronal Metal·lúrgica del Bages, i és un dels impulsors del Centre de Formació Pràctica, adscrit a la Fundació Lacetània, un ens formatiu pioner a Catalunya. Se´l considera una de les persones més rellevants pel que fa a la dinamització del sector del metall i de la patronal metal·lúrgica de la comarca, i ha destacat pel seu compromís amb el teixit associatiu, industrial, econòmic i sociosanitari del Bages.

El maig del 2009, Catllà va rebre la Medalla al Treball President Macià, i el mes passat el Premi del Consell Català de Formació Professional, atorgats ambdós per la Generalitat de Catalunya. Ha estat Premi Promoció del Territori del CETIM i Pollet d´Or de l´Ajuntament de Manresa per la projecció i implicació de la ciutat.

El nous reptes

En la nova etapa de presidència d´Ampans, l´entitat dedicada a treballar per la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, que justament enguany ha celebrat el seu mig segle de vida, es planteja nous reptes com el disseny i desenvolupament de nous serveis per a persones amb necessitats de suport, l´adaptació dels serveis a les persones ateses en fase d´envelliment, la internacionalització del Premi d´Investigació i d´Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual (únic en la seva matèria a tot l´estat), i l´explotació del projecte agrosocial de la finca Urpina, a Sant Salvador de Guardiola.

«Millor persona»

El seu predecessor, Domènec Casasayas, deixa el càrrec després de dos mandats en què ha hagut de fer front a les conseqüències de la crisi econòmica i a la pèrdua de llocs de treball de les persones amb discapacitat intel·lectual. Malgrat tot, la seva etapa ha estat de creixement dels serveis prestats, com les places de llars-residència i nous projectes empresarials com la formatgeria Urpina. En el seu darrer acte públic com a president, celebrat la setmana passada per presentar el llibre que repassa els 50 anys de vida d´Ampans, es va acomiadar del càrrec afirmant que «miro, batego, penso diferent, i sóc una altra persona més humana, social i solidària. Els qui més m´han ensenyat i han fet que sigui millor persona són les persones ateses i les seves famílies».