l Pacte de ciutat per a la promoció econòmica i la cohesió social de Manresa no ha generat unanimitat entre els organismes i entitats que formen el nucli dur que van signar el tractat el 2013 i que amb el nou mandat municipal s´ha de reeditar.

Comissions Obreres i la Federació Empresarial de la Catalunya central no estan convençuts de tornar a subscriure l´acord. Sí que ho faran, en canvi, la Cambra de Comerç, la patronal de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEC), el sindicat UGT i també Creu Roja i Càritas, entitats que hi participaran per primera vegada per accentuar l´acció social del pacte.

A nivell polític tampoc no hi ha unanimitat. A l´últim ple municipal es va aprovar el document base del pacte amb els vots en contra de la CUP i l´abstenció de Democràcia Municipal.

Pel sindicat Comissions Obreres, Lluís Vidal Sixto explica que el sindicat està pendent d´una sèrie de propostes que van plantejar per ser incloses al pacte. «No és que hi estiguem en contra, sinó que estem esperant resposta» a temes com el salari mínim, possibles remunicipalitzacions de serveis o criteris a tenir en compte quan es renovi una concessió, reforçar el personal del Centre d´Iniciatives per a l´Ocupació o la posada en marxa de beques de formació. «Volem més concrecions per saber de què parlem», assegura.

La Federació Empresarial tampoc no n´està convençuda. N´ha de parlar en junta i s´ha d´acabar de decidir, però «no ens encaixa», afirma Salvador Cots. «Jo crec que les coses han canviat» respecte el 2013, quan va subscriure el primer pacte. A més a més recorda que és un tema que duia molt personalment l´anterior president, Celdoni Sala, mort recentment.

En canvi per al president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Pere Casals, el pacte és una bona eina «si se´n fa un seguiment». Destaca que el document recull aportacions de la Cambra, i pensa que és un valor que entitats i organismes diferents hagin «sigut capaços de consensuar tants punts. Tots trobarem coses a faltar, però és un gran èxit. Si volem ser pragmàtics hem de començar a treballar amb el que estem d'acords, i després ja parlarem amb el que no hi estem». Casals explica que la Cambra insistirà, en el marc del Pacte, en temes com la promoció econòmica i de la ciutat, l´ocupació o la revitalització del centre històric de Manresa.

La PIMEC també hi prendrà part. Núria Cabrera, de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa pensa que la promoció econòmica i la cohesió social s´han d´abordar de forma conjunta. «No tindrem una ciutat desenvolupada si prioritzem tan sols un dels àmbits. Hi ha d´haver un equilibri. Sense una societat sensible amb les persones no tindrem una economia desenvolupada i a l´inrevés».

El sindicat UGT a Manresa subscriurà, també, el pacte. Per al seu dirigent, Miguel Espejo, «ha de ser un instrument per millorar la situació de les persones». Destaca que la col·laboració entre l´Ajuntament i els agents socials «per treballar junts en aquesta direcció està bé. Hi ha limitacions econòmiques, però hi ha d´haver voluntat i intentar millorar ».

El president de Càritas, Jaume Espinal, considera que és positiu «que ens tinguin en compte. Som un actiu que hi podem aportar coses, i així ho farem». Càritas incidirà especialment en temes socials i d´inserció. De moment el document inclou aportacions de l´entitat com temes de formació i qualificació professional per a persones especialment vulnerables i el foment de l´autoocupació.

Creu Roja també participarà per primera vegada al pacte. Prioritzarà tot el que faci referència a l´àmbit social i al benestar de les persones, assegura el seu president, Miquel Riera. Destaca que el document ja té en compte temes socials en aspectes com ocupació o la contractació, de forma que l´àmbit social es toca «transversalment, i aquest és el camí».

El pacte contempla plans d´actuació en l´àmbit de la promoció econòmica i el foment de l´ocupació; la promoció de la ciutat; formació i qualificació professional; impuls al centre històric; actuacions en cohesió, inclusió i desenvolupament social; habitatge; acollida i cooperació; i espai públic i mobilitat. També contempla la creació d´una comissió de seguiment del pacte.