La Lisbeth Gómez, de 22 anys, es va vestir de diable ahir juntament amb la seva mare, Pilar Egea, en la cercavila de foc que va omplir de guspires el nucli històric de Manresa. Totes dues formen part de la colla de diables de Xàldiga, i són la constatació que l'entitat que porta a Manresa les celebracions relacionades amb les festes de foc és molt més que una associació, i que aconsegueix que s'hi impliquin famílies senceres. La cercavila de diables va atraure un important nombre de persones al nucli històric i va demostrar l'èxit d'aquest tipus de celebracions amb l'arribada de l'estiu.

A les 8 del vespre, abans que les guspires esbojarrades dels diables esdevinguessin les protagonistes, dos tabalers van convertir el repic dels tambors en la banda sonora del barri, i van arribar a la plaça Gispert. Allà, els més petits van iniciar la seva cercavila. A les deu de la nit va actuar la colla dels adults, que van portar encara més l'esperit festiu als carrers del barri manresà. Era un autèntic exèrcit de diables, ja que també hi van participar els dels municipis de Garcia (Ribera d'Ebre), Igualada, Molins de Rei i Premià de Mar.

Festa estiuenca anual

La cercavila de foc que va viure Manresa ahir per celebrar les tres dècades del grup de diables va ser la primera pedra de cara a organitzar una trobada de colles de diables anualment. Ramon Quiñonero, membre de l'equip directiu, va explicar que "hi ha la intenció d'organitzar una cercavila per aquestes dates cada any".

La colla de diables es veu amb la necessitat de crear una celebració amb la finalitat de convidar grups d'altres poblacions per fer intercanvis. Fins l'any passat hi havia el Correfoc de la Llum, però l'hivern és una època de l'any poc propícia per a les celebracions de foc, que solen tenir lloc en moltes poblacions catalanes amb l'arribada de la calor. "Serà una manera de poder fer intercanvis amb altres colles de diables i més sortides a correfocs i cercaviles d'altres municipis", va afegir Quiñonero.

A part del desig que l'entitat tingui més activitat a curt termini, la festa d'ahir també va servir per portar a la cercavila personal que havia format part de la colla. Enric Sabrià, membre fundador del grup de diables, va recordar que fa tres dècades la van crear amb la voluntat de participar en festes dels barris de Manresa, "especialment de Vic-Remei", quan els veïns del barri van encoratjar-los a sortir als carrers per fer la primera cercavila de foc.

Tres dècades després, l'entitat té la voluntat que la ciutat sigui coneguda més enllà de participar en el popular correfoc de Manresa, i arriba al seu 30è aniversari amb les energies renovades per continuar endavant.