L´Ajuntament de Manresa inicia una nova via per tal d´aportar més habitatge destinat a persones o famílies amb risc d´exclusió residencial. Aquest migdia, després de ser aprovat a la Junta de Govern pública, el consistori i la societat propietària de deu habitatges del barri de la Sagrada Família de Manresa han signat un conveni pel quals els pisos es posaran a disposició de l´Ajuntament, per tal que puguin ser llogats a persones o famílies que compleixin els criteris que determinen els serveis socials municipals.

La signatura ha anat a càrrec de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la societat patrimonial Inmobiliària Ginjoler, SA, representada per la Sra. Núria Vila, en presència dels regidors d´Habitatge, Antoni Llobet, i Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària.

Segons el conveni signat, l´entitat propietària arrenda i assumeix l´administració i el manteniment dels habitatges, però són els serveis socials municipals els que determinen les unitats familiars que podran instal·lar-s´hi. El conveni preveu l´adscripció inicial d´aquests deu habitatges, però podria ampliar-se. El període inicial del contracte de lloguer s´estableix en el mínim legal, fixat en tres anys, prorrogables anualment.

El consistori fa una aportació econòmica anual, a efectes pràctics equival a l´import de l´Impost de Béns Immobles (IBI). D´acord amb el conveni, el consistori també farà un seguiment assistit de cadascuna de les unitats familiars llogateres a través dels serveis socials municipals.

Voluntat de continuïtat

Es tracta d´una primera experiència de captació d´habitatges de propietaris privats per incorporar-los al lloguer social, una via que l´Ajuntament de Manresa espera continuar amb altres habitatges que propietaris privats vulguin posar a disposiciElAmualitari a lhabitatge. resta de a disposici habittges en el cas de Manresa gestiona Fnstruitts de la Fundació del lloguer social.

La mesura s'afegeix a la resta de polítiques per garantir l´accés igualitari a l´habitatge. Aquest mes de maig, l´Ajuntament de Manresa va iniciar el procediment per obtenir la cessió obligatòria d´habitatges buits amb destí a lloguer social. Era també el primer procediment d´aquest estil, que ha de servir de guia per a futures actuacions.

Igualment, el govern municipal manté obertes les partides pressupostàries destinades a les diverses modalitats d´ajuts en relació amb l´habitatge, vol seguir incrementant el parc d´habitatges destinades al lloguer social i aplica el Programa d´inspecció i intervenció sobre els habitatges buits en situació anòmala, que té per objecte obtenir l'ocupació dels pisos desocupats permanentment propietat de grans tenidors, recuperant la seva funció social i garantint el dret a l'habitatge de les famílies en situació de risc d'exclusió residencial.

L´equip de govern continua actuant d´acord amb els principis de la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, de mesures urgents per afrontar l´emergència en l´àmbit de l´habitatge i la pobresa energètica: seguiment dels casos judicialitzats, elaboració dels informes socials per a la paralització o ajornament de processos de desnonament i exigència als grans tenidors d´oferir un lloguer social; seguiment dels casos en què cal evitar el tall de subministraments a la llar, i demanda de la cessió de pisos buits de grans tenidors.