Gent omplint la sala gran del teatre Kursaal de Manresa i la sala petita. I gent al vestíbul. CDC va protagonitzar, aquest divendres, a la capital del Bages un darrer acte de campanya històric. Hi van assistir 1.200 persones. A l'escenari, l'expresident Artur Mas va ser el que va rebre l'ovació més clamorosa. Amb un discurs que va anar pujant d'intensitat, va demanar als presents "votar aquells que no s'han doblegat davant d'atacs ferotges".

Mas, que va confessar que ara que ja no és president li havien aconsellat que es deixés anar, i que ho va fer, va compartir escenari amb el President Carles Puigdemont, el candidat al Congrés, Francesc Homs, i el candidat al Senat, Miquel Calçada, amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, d'amfitrió. A l'escenari també hi eren els integrants de la llista al Congrés i al Senat asseguts en una grada de tres pisos. En un teatre ple de gom a gom, van onejar estelades i hi va haver moltes ovacions en diferents moments dels discursos, amb la gent dempeus cridant "independència".

Puigdemont, que va marxar abans per temes d'agenda, va demanar anar a votar "sense por, amb confiança i amb esperança". Va apel·lar a l'èpica remetent a les paraules que li va adreçar Mas quan el va escollir com a successor, que "en els moments difícils sempre hi ha un convergent per ajudar". I a les que va pronunciar ell, "que no eren temps per a covards" i que pensava deixar-s'hi la pell. Va posar de relleu que és el que ha estan fent i faran ell i Convergència: "plantar cara a la pudor del clavegueram de l'estat".

Mas va demostrar que, malgrat el seu pas al costat, continua sent l'home fort de Convergència. Va obrir el seu discurs referint-se al referèndum celebrat a la Gran Bretanya i posant-lo d'exemple del que ha de fer una democràcia quan hi ha un tema que genera divisió. En el seu discurs, va utilitzar sovint aquest mot, "democràcia", per contraposar-la al que, al seu entendre, ha estat fent l'estat els darrers anys.

També va utilitzar el cas britànic per declarar que "quan algú juga fort i perd, dimiteix". Va titllar l'actitud de l'estat "d'indigna i innoble" i va defensar que "els meus col·laboradors eren lleials a la causa de Catalunya" i que "els delinqüents eren allà, a Madrid".

Esperança i confiança

Com havia fet Puigdemont, Mas va demanar esperança i confiança i "mirar endavant amb tota la convicció". Es va definir com "un soldat al servei del país" i va afirmar rotund que tot el que està passant és perquè a l'estat espanyol li fa por CDC mentre que altres partits "no li fan ni pessigolles".

Homs, darrer d'intervenir, va definir la vetllada d'ahir com "un dia històric" perquè era el darrer acte que celebrava Convergència "com la teníem fins ara". El seu va ser un discurs amb molts agraïments per la feina feta durant la campanya electoral i també a la seva esposa. Va defensar Xavier Trias, present a l'acte, dels atacs rebuts per Ada Colau i Podem i va atacar la fiscalia i els jutges. "No som herois ni màrtirs, estem al servei de Catalunya i de la democràcia", va cridar fent lluir la vocació de servei dels convergents.