Ja són molts anys acollint la Selectivitat a Manresa, i això es nota. Logísticament, els tres dies d´exàmens a l´EPSEM-UPC, a la FUB-UManresa i a l'Institut Lacetània, amb 840 alumnes arribats del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès, han anat com calia, sense sorpreses. A nivell d'infraestructura, però, hi ha hagut queixes per les dificultats d'escoltar bé el 'listening' de l'examen de llengua estrangera a les aules del Lacetània. El so de la gravació per fer la prova, o bé ressonava o bé es barrejava amb el de les aules veïnes que també la feien.

Ho explicaven el migdia de dijous, darrer dia de les proves, un grupet d'alumnes de l'Institut Guillem de Berguedà de Berga que feien una parada entre examen i examen al pati interior del Lacetània. Deien que les proves de Geografia, Filosofia (en concret, l'opció B) i Llatí havien estat «accessibles» (una paraula que aquest any fan servir molt els estudiants enlloc de l'acostumat «fàcil»). Que amb Historia de l'art «han anat una mica a 'pillar'»; que Física havia estat «molt difícil»; Les matemàtiques aplicades més fàcils que no pas les científiques quan, en teoria, hauria de ser al revés; que a la prova d'Economia «es van saltar l´estructura» i era «un pèl massa llarga» i que, amb excepcions, com ja va explicar aquest diari (vegeu l'edició de dimecres), català va ser bastant més difícil que no pas castellà, llevat de l'apartat de la prova de castellà on havien de definir el mot «paronímia».

L'anonimat dels alumnes

Montserrat Pons, presidenta del tribunal ubicat a la FUB (n'hi ha dos més a la Politècnica i un quart al Lacetània) explicava la mecànica de les proves. Per exemple, l'anonimat dels alumnes, que identifiquen cada prova que fan amb un codi de barres personalitzat, talment com es fa amb l'etiqueta de la qualificació i la del corrector, de manera que la lectura del nom i de la qualificació es pot realitzar mecànicament i és molt més ràpida. Aquest anonimat, que no és nou d'aquest any, es respecta per evitar favoritismes en el cas que el corrector reconegués l'alumne. La normativa és molt estricta i arriba fins al punt que si es detectés que l'estudiant ha fet una marca al seu examen per intentar ser reconegut, quedaria automàticament anul·lat.