Les festes del Barri Antic de Manresa no es duran a terme a la plaça Major perquè forma part dels espais que l'Ajuntament ha posat a disposició de la junta electoral per a l'organització d'actes de campanya electoral. D'altra banda, dissabte se celebrarà la Festa del Vi Català a la plaça Major i, a més, no hi ha cap acte electoral previst en aquest espai el cap de setmana, que és quan es duen a terme les festes veïnals. Un contrasentit fruit d'un conjunt de circumstàncies que tenen explicació.

Requerit per aquest diari, l'Ajuntament de Manresa ha explicat que El Petit Celler va sol·licitar, el mes d’abril, el permís per realitzar La Festa del Vi Català a la plaça Major aquest dissabte, 18 de juny. Se li va concedir el permís i «a més és un tema que es valora positivament pel fet que aporta activitat al Centre Històric», assegura.

El 3 de maig es convoquen les eleccions generals per al 26 de juny. Tres dies després de la convocatòria de les eleccions, per llei, l’Ajuntament posa a disposició de la Junta Electoral espais diversos (carrers, places i també fanals que té lliures) per a l’organització d’actes o per a la instal·lació de propaganda electoral, etc). No se cedeixen espais que estiguin reservats, només els que estan lliures. En el cas de la plaça Major, es va cedir, però aclarint que hi havia 2 dates ja reservades (18 de juny a la tarda i també 23 de juny, revetlla sense petards).

A partir del moment en què es posen els espais a disposició de la Junta Electoral, l’Ajuntament no autoritza actes en aquests espais, perquè ja estan cedits i, encara que fos a última hora, algun partit podria demanar organitzar-hi algun acte.

L’associació de veïns del Barri Antic va demanar fer actes a la plaça Major amb posterioritat a la convocatòria de les eleccions (concretament el 20 de maig), quan aquest espai ja havia estat cedit a la Junta Electoral. «Per tant, se li va comunicar que s’havia de denegar la sol·licitud».

La regidoria de Barris va consensuar amb l’entitat veïnal, espais alternatius (Parc de la Seu, plaça del Carme, etc), i els veïns van veure-ho fins i tot com una oportunitat. L’Ajuntament assegura que en tot moment dóna suport per a realització dels actes en aquests espais (instal·lació d’un punt de llum al parc de la Seu, gestió d’un entarimat i un generador a la plaça del Carme per un concert de divendres, etc.)

Fins i tot, pel fet que la plaça Major ja està “alliberada” de la cessió a la Junta el dissabte 18 per l’acte de la Festa del Vi, la regidoria de Barris ofereix a l’associació de veïns si vol fer el sopar de dissabte 18 en aquest espai, ja que serien dues activitats compatibles (la Festa dels Vins és de tarda i el sopar és al vespre, només se solapen durant una estona, i a més poden ocupar espais diferents a la plaça).

Però l’entitat veïnal ja havia editat materials i havia publicitat que la festa es faria als nous espais, de manera que decideix mantenir la decisió de fer el sopar al Parc de la Seu.

Les previsions de temps no són bones i dissabte pot ploure. Per aquest motiu, l’Associació de veïns i l’Ajuntament han acordat aquesta setmana que, si plou, finalment l’acte sí que es podria realitzar sota els porxos de l’Ajuntament.

La voluntat ha estat fer compatible la legislació (que preveu la cessió d’espais per a les eleccions) amb la realització de les activitats. Segons l'Ajuntament, «des de totes les bandes s’ha estat flexible i s’han posat totes les facilitats per tal que les activitats es duguin a terme, en benefici dels barris i de la seva gent».

Dos actes

L'Ajuntament ha volgut deixar clar que l'associació de veïns va demanar permís per fer dos actes a la plaça Major. Un acte divendres, que finalment es farà a la plaça del Carme, amb el suport que hi donarà l'Ajuntament (generador, etc) i un altre dissabte, que es farà al parc de la Seu, si no plou. I si plou, als porxos de la plaça Major, com s'ha dit anteriorment. «Són espais alternatius que satisfan els veïns», reitera. També el pregó es fa en un altre lloc enguany, perquè van decidir fer-ho així, per diversificar espais, entre d'altres motius.

A més, l'Ajuntament demana que es tingui en compta que les festes no són sempre el mateix cap de setmana ni exactament als mateixos llocs.

De festes al carrer hi ha les que organitzen les entitats veïnals i múltiples altres entitats de tota mena. El funcionament ordinari és que demanen les llicències o permisos corresponents. Les dates i els llocs exactes depenen sovint de múltiples variables. L'Ajuntament assegura que «és complicat que tingui constància exacta de les dates i de les ubicacions de totes les festes i activitats que es fan a la via pública».

L'Ajuntament valora especialment que els veïns «no estan descontents amb la solució que s'ha trobat, fins i tot veuen que serà una oportunitat per canviar una mica i acostar-se a nous espais».

Més respostes

L'Ajuntament explica que la decisió sobre els espais a cedir es fa a partir dels actes sobre els quals s'ha sol·licitat permís. I s'hi inclouen espais rellevants, com ara la plaça Major, perquè és on en altres ocasions s'han celebrat activitats vinculades amb la campanya electoral. «La voluntat és òbviament no entorpir cap acte ciutadà».