L'Associació de Veïns de la plaça de Catalunya alerta que les estructures metàl·liques del parc Vila Closes -conegudes per als que viuen al barri com a "gàbies"- són "massa accessibles" a les persones que hi van a passejar i, és clar, als joves que s'hi enfilen per jugar. El president de l'entitat veïnal, Ramon Caballol, no culpa el disseny de la plaça, sinó "a la poca consciència dels joves que hi escalen per l'estructura". Aquesta setmana, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) va traslladar a l'hospital de Sant Joan de Déu un noi de 17 anys per les ferides provocades arran d'una caiguda que va patir després d'enfilar-s'hi.

A les polèmiques que arrossega el parc Vila Closes des que es va concebre el projecte constructiu, ara se li afegeix que, a vegades, joves que hi van a jugar utilitzen les estructures metàl·liques que l'Ajuntament de Manresa es va comprometre a treure, per jugar i escalar. "A vegades jo mateix n'he vist com s'hi enfilaven", explica el president de l'associació de veïns. El representant del barri considera que "és una qüestió d'inconsciència" perquè "és evident que si algú s'hi enfila, hi ha un risc de caure i prendre mal".

Caballol reconeix que les estructures del parc estan a l'abast de qualsevol persona que s'hi passeja. "Crec que en el fons hi ha la poca consciència dels riscos que comporta jugar i escalar pel mobiliari urbà. Però és cert que qualsevol jove que s'hi vulgui enfilar, ho podria fer. No hi ha cap barrera que ho impedeixi", indica. Un risc que per a Caballol no hauria d'existir "perquè aquests elements de la plaça no serveixen per practicar escalada i, per tant, ningú s'hi ha d'enfilar". Tampoc creu que hagi de demanar mesures a l'Ajuntament per evitar que altres joves facin el mateix. "El compromís del govern municipal és, precisament, retirar les estructures del parc Vila Closes", recorda.

"Als nens petits sí que se'ls ha d'avisar sobre què està bé i què no, però els adolescents ja han de saber que això no es pot fer", considera. Les ferides que va patir el noi de 17 anys que va caure dimarts després d'enfilar-se per les estructures metàl·liques eren de poca consideració i, de moment, des de l'associació no demanaran mesures perquè entenen que "es tracta d'un accident puntal", tot i reconèixer que en ocasions alguns joves s'hi enfilen.

La polèmica sempre ha perseguit el parc Vila Closes. L'execució del projecte va generar crítiques per l'alt cost de les obres, que van ascendir a 1,4 milions d'euros. Un cop acabades, no va aconseguir esdevenir un espai d'esbarjo per als veïns del barri de la plaça de Catalunya. Davant la poca acceptació, es va aprovar un projecte per reformar-lo -una iniciativa que els veïns del barri manresà van votar el 2012 en un referèndum-. Davant el rebuig ciutadà, l'Ajuntament va tenir la necessitat d'implicar de ple els veïns en la reforma de l'espai urbà. Una reforma que ha de servir perquè els ciutadans que hi viuen se'l facin seu. La caiguda de l'adolescent de 17 anys pot generar un altre tema de debat sobre la seguretat al parc.