Als baixos del quart bloc ocupat per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC Bages), el que hi ha al número 12 del carrer de Sobrerroca de Manresa, hi obrirà el setembre vinent, coincidint amb el nou curs escolar, un espai per oferir classes de reforç als infants de les famílies de la plataforma, que també vol ser un espai obert als veïns i veïnes que viuen al Barri Antic. A dia d'avui, als blocs de pisos que té ocupats la PAHC a Manresa, hi viuen 32 famílies. L'objectiu és que els nens i les nenes d'aquestes famílies tinguin un suport que ara els és impossible aconseguir per manca de recursos, com són les classes de repàs. De moment, ja hi ha entre quinze i vint persones que s'han ofert a realitzar-les.

Assemblea oberta per decidir com serà l'espai

Berni Sorinas, membre i ànima de la PAHC, va explicar dimarts a la tarda que el proper diumenge 10 de juliol, a les 7 de la tarda, es farà als baixos on obrirà l'espai de reforç escolar, una assemblea oberta per poder començar a dissenyar el funcionament d'aquesta 'escola' de repàs. Durant l'estiu s'organitzaran altres trobades amb el mateix objectiu, alhora que s'acondicionarà el local, que és on hi va haver la primera plataforma d'aliments de la Fundació Rosa Oriol abans que es traslladés a un local amb més metres quadrats a la carretera de Vic. El local del carrer de Sobrerroca els el va cedir Caixa de Manresa quan era propietària de l'edifici, que després va passar a mans del conegut com «banc dolent», la Sareb. Sorinas ha recordat aquest dimarts que, malgrat els intents de la PAHC per parlar-li, de manera que les quatre famílies que estan vivint en aquest bloc de pisos puguin fer-ho pagant un lloguer social, ha estat del tot impossible. Ha recordat que la Sareb ha estat rescatada en un 55% amb diner públic.

La situació ni millora, empitjora

Cap a una vintena de persones han acompanyat Sorinas i Estela Hermida, que també ha parlat i que viu amb la seva parella i la seva nena de tres anys al bloc ocupat del carrer de Sobrerroca des de fa un any i mig. Ambdós han coincidit que és més que probable que aquest nou servei de la PAHC quedi petit ben aviat després d'obrir les seves portes per la necessitat que n'hi ha. Al final, hi ha hagut aplaudiments per a una nova proposta que té per objectiu donar un cop de mà a unes famílies tocades per la crisi en el moll de l'os. Sorinas ha explicat que, lluny de millorar, la situació empitjora i que cada setmana tenen cinc noves famílies que van a trucar a la porta de la PAHC per demanar ajuda.

Sorinas ha posat de relleu que ara ja no els van a veure persones amb hipoteques que no poden pagar sinó ciutadans que viuen en infrahabitatges, ja sigui pagant o no un lloguer. Per poder-les escoltar, l'atenció que se'ls fa es tornarà a realitzar els diumenges, a les 5 de la tarda, a l'Ateneu del carrer d'Amigant, com es feia a l'inici, coincidint amb l'assemblea que es fa aquest dia i hora. Durant un temps aquesta atenció s'ha traslladat als dissabtes a les 10 del matí, però s'ha vist que no funciona tan bé. Sobretot, perquè tenen casos que requereixen decisions urgents, de manera que si es fa l'atenció coincidint amb l'assemblea de la PAHC, ja es poden prendre allà mateix.

«Digne» més que «maco»

Ha aprofitat per criticar que l'Ajuntament només pensi en fer «maco» el Barri Antic i no en fer-lo «digne» per a les persones que hi viuen actualment. Per a ell no es tracta de fer-lo atractiu perquè la gent que no hi viu hi vagi a fer «quatre vermuts» el cap de setmana sinó de procurar que hi obrin negocis pensant en els residents.