Fa sis mesos es va posar en marxa el programa de detecció precoç càncer de còlon i recte a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. Mig any després el projecte s´ha completat al CAP Les Bases de Manresa, on 1.728 persones, el que representa un 51,2 % de la població que hi podia participar, s´ha fet l´anàlisi per detectar si podia patir la malaltia. Se n´han trobat 7 casos, segons el departament de Salut i la Fundació Althaia.

Actualment el programa s´està duent a terme al CAP Bages, al del Barri Antic i al de la Sagrada Família de Manresa. També s´ha començat a la ciutat de Berga.

El programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte és una iniciativa del departament de Salut que a la Catalunya central gestiona l´oficina de cribratge de la Fundació Althaia. En un període de dos anys es convidarà totes les persones del Bages, Berguedà i Solsonès d´entre 50 i 69 anys, unes 60.000, a fer-se un test per detectar si hi ha sang oculta a la femta. En cas positiu se´ls cita per fer una colonoscòpia, i en cas negatiu reben una carta on se´ls informa del resultat. El projecte durarà dos anys, i llavors es tornarà a començar.

De les 1.728 persones del CAP de Les Bases que van participar al programa, un 47 % són homes, i el 53 % dones. Pel que fa als homes, la franja d´edat que va dels 50 als 59 anys és on hi ha hagut la participació més baixa: un 44,3%; de 50 a 54 i un 45,4 % de 55 a 59. En canvi dels 60 als 64 va pujar al 57,4 % i dels 65 als 69 va ser del 50.4%.

Pel que fa a dones de 50 a 54 la participació va ser del 52,2%; de 55 a 59 del 55,8%; de 60 a 64 del 54,8% i de 65 a 69 del 51,9%.

131 persones van donar positiu en el test de sang oculta en femta, xifra que representa un 7,6 %. En tots aquests casos es va fer una colonoscòpia, el que va permetre detectar 7 casos de càncer,. Suposa el 4 per mil. En la major part dels casos es van detectat pòlips, i en el 13,5 % les exploracions van donar un resultat negatiu. La majoria de càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips. Són freqüents, i només un petit percentatge progressa a càncer. La mitjana de temps necessari per completar aquesta progressió és de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer i tractar-lo.

El desplegament del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte va començar el novembre passat a Manresa, i durant dos anys s´estendrà de manera progressiva a la població anomenada diana, la que compleix els requisits per participar-hi. Aquests són bàsicament tenir entre 50 i 69 anys i no haver-se fet una colonoscòpia els darrers temps. Arribarà a totes les àrees de salut del Bages, Berguedà i Solsonès. La participació és voluntària i gratuïta.

L´esmentada població diana rep una carta a casa en la qual se´ls hi explica el funcionament del programa i se´ls informa de com participar-hi. Qui ho vulgui fer s´ha de dirigir a alguna de les farmàcies adherides al programa on ha de lliurar la carta que ha rebut. Se li proporcionarà un kit per dipositar una mostra de femta amb instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia, on s´enviarà a analitzar. El mètode de cribratge consisteix en detectar si hi ha restes de sang a la femta. En el cas que se´n detecti se´l citarà a una visita amb la infermera del programa, a l´hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, i per fer una colonoscòpia amb sedació al mateix centre. és un sistema semblant al programa de detecció precoç de càncer de mama.

En l´organització hi participen el CatSalut, el Consell de Col·legis Farmacèutics, atenció primària, la Fundació Althaia i l´hospital Sant Bernabé de Berga.

A Catalunya es diagnostiquen cada any 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte, i s´ha convertit en la segona causa de mort per aquesta malaltia, tant en homes com en dones. Hi ha unes 2.000 defuncions l´any. A més a més es tracta d´un càncer asimptomàtic. No dóna senyals de la seva existència fins que la malaltia està molt avançada. Per aquest motiu s´han posat en marxa plans com el Programa de Detecció Precoç.