Manresa, juntament amb els barris de Ciutat Vella i Gràcia de Barcelona, i les poblacions de Sitges, Blanes i Sabadell, són les ciutats que més queixes han fet arribar al Síndic de Greuges per molèsties ocasionades pel soroll causats per bars i establiments d'oci nocturn i, en alguns casos, també el turisme.

En el cas de Manresa el Síndic ha rebut 14 reclamacions des del 2010. A Sitges són 24, a Blanes 21 i a Sabadell 13.

En el seu "Informe sobre oci nocturn i convivència ciutadana", el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat a les administracions mesures contra el soroll causat per activitats relacionades amb l'oci i el turisme, després d'assegurar que s'han incrementat les queixes contra els locals d'oci nocturn, festes i turisme.

El 2015 va rebre 189 queixes relacionades amb l'excés de soroll, i entre el 2010 i el 2015 van ser 1.052 reclamacions sobre contaminació acústica procedent de discoteques, terrasses, actes organitzats per algun ajuntament, festivals, bars i espectacles a la via pública.

Ribó ha demanat respecte "al dret al descans", i ha recordat que l'excés de soroll "afecta la salut", vulnera "els domicilis dels ciutadans" i també al medi ambient. Per al Síndic de Greuges, hi ha una "tensa convivència entre l'oci i el descans", i ha demanat a les administracions públiques que apliquin la "normativa vigent" per garantir el descans dels ciutadans. "Tenen l'obligació d'actuar de forma ràpida i efectiva" perquè en són "responsables", ha subratllat.

Segons l'opinió del Síndic, en aquests casos les actuacions no acostumen a ser "contundents", i recomana mesures que garanteixin la convivència entre els ciutadans i les activitats d'oci nocturn. Proposa, per exemple, crear "taules permanents de negociació" entre totes les parts implicades per solucionar aquests tipus de conflictes. També ha reclamat que la policia local actuï de forma "decidida" quan hi ha queixes per part de la població.

L'informe l'ha presentat al Parlament de Catalunya.