205 persones van passar al llarg del dia d'aquest dilluns pel Casal de les Escodines, convidades pel projecte solidari i inèdit Somriures&Clicks, una iniciativa del fotògraf establert a Sant Fruitós Joan Locubiche amb el suport de la manresana Elena Vers per tal que persones en situació de pobresa es poguessin fer una foto, soles o amb la família, després de passar per les mans de perruquers i maquilladors.

La proposta va arribar a 71 famílies usuàries de la Fundació Rosa Oriol i del programa #Invulnerables contra la pobresa infantil que desenvolupa a Manresa. La seva cara més coneguda, sor Lucía Caram, va passar pel Casal de les Escodines al matí per saludar els professionals i voluntaris i també els participants en la iniciativa, que van ser molts menys dels previstos inicialment. La sessió va començar a 3/4 d'11 del matí i va acabar a 1/4 de 8 del vespre.

Maquillar-se de nou

Lídia Grau va ser una de les primeres a deixar-se retratar. Explicava que "feia quatre anys que no em maquillava, tot i que sóc molt presumida". L'experiència de posar per a un fotògraf "m'ha fet pujar l'autoestima". Li van fer la foto amb el seu fill de 24 anys, "amb qui fa molt temps que no me'n feia cap", explicava emocionada. Locubiche, Janira López, Sunsi Albets, Víctor López Reyes i Cristina Reche van fer les fotos; Anna Hidalgo, Ann&Ann, Yose i alumnes de l'escola Christabel, van maquillar i pentinar, i la Fundació Rosa Oriol hi va posar disset voluntaris. Feta la foto, els beneficiaris del projecte la podran recollir-la impresa en una mida de 15 x 20 a l'establiment Photograma de Sandra Herrera, a Manresa, que també els la facilitarà en digital.

Mentre els operaris treien les taules que el dia abans havien servit per convertir el casal manresà en un col·legi electoral, els voluntaris, molts d'ells jovent, rebien els protagonistes de l'esdeveniment per passar llista i fer-los signar un document pel tema dels drets d'imatge. A la sala d'actes hi havia quatre fotògrafs, amb focus, paraigües i demés elements preparats per a les sessions. Al primer pis, en un espai més recollit, Cristina Reche va fer les fotos als infants de 0 a 12 mesos.

Pell de gallina

Sunsi Albets celebrava poder col·laborar en un projecte solidari com aquest. "Quan el Joan [Locubiche] m'ho va proposar vaig dir que sí al segon". Comentava que se li posava la pell de gallina pensant en el fet de poder oferir un moment d'alegria a persones que estan vivint moments delicats. La intenció de Locubiche és que aquesta iniciativa altruista es prengui d'exemple en altres municipis.

Norma Gilpes hi va anar amb les seves dues filles, Samira, de sis mesos i Sara, de 8 anys. Com Grau, també és usuària de la plataforma d'aliments de la Fundació Rosa Oriol, que atén 1.300 famílies. "Treballava cuidant una àvia, però vaig tenir pèrdues durant l'embaràs i ho vaig haver de deixar i quan hi vaig tornar s'havia mort perquè tenia 95 anys. Ara estic pendent que em donin la Pirmi, però busco feina perquè el que voldria és treballar". Explicava que "feia anys que no em maquillava". La família formada per Vanessa Vallestín, Rafael Pérez, i Àlex Ruiz, es van fer la foto plegats. També són usuaris de la plataforma d'aliments. "Ha anat molt bé", celebraven els tres. Vallestín deia que, malgrat que té estris per maquillar-se a casa, no els fa servir massa sovint.

Al matí també van passar per la sessió les usuàries del cosidor, algunes de les quals són africanes i duien uns vestits molt acolorits, igual que els dels seus fills.

Un cartell a la façana del casal els donava la benvinguda. L'acte es va aprofitar per fotografiar els infants que hi van passar posant-se un dit damunt dels llavis per promocionar la campanya de La Caixa "Cap nen sense bigoti", que anima la gent a portar llet a les oficines de l'entitat per donar-la a famílies en situació de vulnerabilitat ateses pel Banc dels Aliments.