La victòria històrica d´ERC a Manresa el 26-J, la primera des de la República, va ser possible perquè Convergència va fer el pitjor registre en unes eleccions generals des del 1977.

La davallada convergent va ser prou important perquè ERC els superés sense que aconseguís el màxim nombre de vots en unes eleccions generals, ja que als comicis del 2004 van anar a parar a les urnes 8.761 sufragis per als republicans, 953 més dels 7.808 que va recollir diumenge.

Tal com mostra l´infograma que il·lustra aquesta informació, les dues formacions han anat a raure a l´entorn dels vuit mil vots a les eleccions generals partint de posicions molt allunyades.

Si la història de Convergència és la d´una davallada que a la capital del Bages va arribar diumenge a la seva màxima expressió, però que s´ha de ponderar en la seva justa mesura perquè manté una quantitat de vots importantíssima que la situa com a segona força, l´evolució d´ERC és a la inversa.

Si el 1997 CiU estava a dalt de tot amb 12.983 vots i la primera posició, Esquerra va ser la força menys votada, amb 1.036 vots, mentre que formacions com Iniciativa o el PP rondaven els sis mil vots.

A partir d´aquí, l´ascens d´ERC és sostingut amb una punta de vots a les convulses eleccions generals del 2004 convocades pel president sortint José María Aznar i celebrades tres dies després del monstruós atemptat terrorista que va causar 193 morts a Madrid.

Pel que fa a Convergència, va arribar a aconseguir més de 17.000 vots el 1986 i ha anat de baixada fins arribar diumenge al seu pitjor resultat a Manresa, amb 7.245 vots. La clau del sorpasso han estat els 1.111 vots menys per a CDC en relació amb els resultats de 6 mesos abans. Si ERC hagués repetit resultats, hauria guanyat igualment, però la victòria va ser més clara perquè va pujar 229 vots.