La Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa, l'EPSEM, serà l'única universitat pública de Catalunya i de l'estat que oferirà un grau d'Enginyeria d'Automoció. Ho farà a partir del curs 2017-2018 (vegeu Regió7 de dimecres). D'entrada disposarà de 40 places ampliables a 60. S'oferirà en part en anglès i té el suport del Clúster de l'Automoció de Catalunya, que aplega 160 empreses del sector. El pla d'estudis, que és de 4 anys, s'ha elaborat conjuntament amb el sector, que calcula que d'aquí al 2030 li caldran una setantena d'enginyers cada any.

Ahir es va fer la presentació pública del futur grau d'enginyeria en un acte a l'EPSEM presidit pel rector de la Politècnica, Enric Fossas. Va assegurar que en alguna ocasió ha hagut de justificar per què la nova enginyeria es farà a Manresa i no pas a Barcelona. I ahir ho va tornar a fer. Va dir que per una banda posa de manifest el compromís de la UPC amb el "teixit territorial de Catalunya per intentar conformar una estructura no només centrada a Barcelona".

També va explicar que al Bages i al seu entorn hi ha empreses importants del sector de l'automoció, i que "davant la situació que patia l'escola de Manresa els darrers anys de manca de matrícula, és una opció per intentar posicionar-la".

La directora de l'EPSEM, Rosa Argelaguet, era ahir una de les persones més somrients que hi havia a la sala de juntes del centre. Potser per això quan li va tocar intervenir va deixar de banda la presentació que tenia preparada i es va dedicar a donar les gràcies a tothom qui ha intervingut en el procés dels nous estudis. La llista va ser llarga i va acabar amb un "esperem complir amb les expectatives".

Argelaguet va afirmar que l'escola "està entusiasmada amb l'arribada d'aquest grau. Ens dóna alè". Segons la seva opinió, el nou grau permetrà al centre fer un "salt qualitatiu". Va explicar que l'EPSEM ofereix altres graus "importants" que també es poden cursar en altres centres. N'hi ha tres, però, que s'imparteixen exclusivament a Manresa: Mines, Sistemes TIC i ara Automoció. Això dóna singularitat al centre, va afegir. "Som una escola petita, d'una ciutat de mida mitjana. Els estudiants tendeixen a anar a Barcelona, i el fet de diferenciar-nos ens dóna aquesta oportunitat i ens permet ser més coneguts".

A la presentació també hi van assistir personal del centre, el responsable de formació del Clúster d'Automoció, Antoni Freixa; la vicerectora d'Ordenació Acadèmica de la UPC, Maribel Rosselló; la directora d'Industrials de Barcelona, Neus Cònsul; representants del món de l'automoció i les regidores Mercè Rossich i Mireia Estefanell, entre d'altres.