La plaça Major de Manresa va viure ahir una tarda molt animada i amb un nombrós públic gràcies a la Festa del Vi Català i el torneig de vòlei platja que hi té lloc cada any per aquestes dates.

La pista de voleibol ocupava una mica més de mitja plaça, la zona més propera a l'ajuntament, i les diferents parades del tast de vins ocupaven la resta. De fet, la festa del vi és el que va portar el gruix del públic i, anit, fonts d'El Petit Celler, organitzador d'aquesta cita, xifraven la participació en unes 600 persones.

Dsprés de cinc edicions al pati del Kursaal i al mig del passeig de Pere III, la cita enològica es va celebrar ahir per primer cop a la plaça Major, i és el que va aportar el gruix del públic. Va començar a les 6 de la tarda, encara que no va ser fins més tard, ben entrat el vespre, quan la plaça es va omplir amb els visitants a la cita. Eren fàcils de reconèixer, equipats amb un barret de palla al cap -a primera hora encara hi feia una mica de sol- i amb els tiquets a una mà i una copa a l'altra, passaven per les diverses taules on, després d'escoltar l'explicació dels diferents vins, decidien quin tastaven. Fonts de l'organitzacó van destacar que el públic "ja té una cultura avançada del vi", i que, després de tastar diferents vins, en comprava.

Hi havia 34 cellers amb un centenar de vins. N'hi havia de totes les zones productores de Catalunya i per a tots els gustos. Blancs, rosats, negres i també alguns caves. D'entre els més curiosos n'hi havia, per exemple, el Jordiet de Rendé Masdeu, un vi de la Denominació d'Origen (DO) Conca de Barberà, fet amb la varietat autòctona del trepat i que ha envellit en àmfores en comptes de bótes. Així, van explicar des del mateix celler, "a l'àmfora, el vi arrodoneix els seus tanins i es concentra en ell mateix sense modificar la seva estructura amb els gustos que li aportaria si envellís en una barrica".

També van destacar els vins del Castell d'Encus de Costers del Segre. Fet amb raïm procedent de vinyes del Pirineu, el most fermenta en uns cups a l'aire lliure, que van ser esculpits a la pedra, que daten del segle XII i funcionen utilitzant la força de la gravetat.

Tampoc hi van faltar cellers de la de la mateixa comarca del Bages. N'eren cinc, en total. Abadal, Solergibert, Vins Grau, Oller del Mas i Mas de Sant Iscle, que van portar els seus vins més coneguts.

La majoria de visitants arribaven pel carrer de Sant Miquel. I és que l'afluència de la plaça Major va contrastar amb la gairebé nul·la presència de vianants del carrer Sobrerroca, on molts establiments estaven tancats, amb comptades excepcions entre els locals més propers a la plaça Major.