Una trentena de persones es van reunir dimecres a la tarda a la sala d´actes del local de la Federació d´Associacions de Veïns de Manresa per assistir a la presentació de Súmate Bages. Però l´acte va començar amb una confessió: fa dos anys van intentar crear un grup estable d´activitat a la comarca i no ho van aconseguir. Ara ho tornen a provar.

Va ser el març del 2014 a la sala d´actes de l´edifici dels sindicats. Dimecres, Àngel Alquézar, coordinador de Súmate Bages, va obrir l´acte reconeixent que no es tractava estrictament d´una presentació sinó d´una «posada de llarg», perquè la presentació ja es va fer fa més de 2 anys.

Alquézar va explicar que aquell intent «es va anar diluint» i el que s´està fent ara és «reagrupar forces» amb la voluntat de crear un nucli estable d´activitat.

Alquézar va establir un paral·lelisme entre la transversalitat de l´entitat que els acollia, la federació de barris, i el col·lectiu Súmate, del qual va dir que «té com a base aquesta mateixa transversalitat veïnal».

Donant suport a aquest nou intent de crear una estructura de Súmate al Bages hi havia el president de l´organització, Chema Clavero. Com Alquézar va voler subratllar la transversalitat del col·lectiu. Al final del camí, segons Clavero, hi ha una república catalana per a tothom. Per arribar-hi, però, el president de Súmate va advertir que serà imprescindible que tots els partits que vulguin avançar cap a la independència de Catalunya ho facin seguint un codi ètic que contribueixi a diluir la desconfiança entre la ciutadania i els partits polítics.

Clavero va voler deixar clar que Súmate no és ni vol ser un partit polític, però sí que té voluntat de col·laborar amb tots els que vulguin fer passos endavant cap a la plena sobirania de Catalunya, «tots junts hem d´empènyer».

L´acte també va tenir la participació de Paco Martínez i Marisi Valverde, que van posar el bloqueig del Corredor Mediterrani com exemple d´actuacions polítiques decidides pel govern central sense cap ni peus. Només per bloquejar Catalunya.