Manresa està vivint un estiu calorós, però no tant com fa justament un any, quan la ciutat -juntament amb altres punts del Bages, l'Anoia o el Baix Llobregat Nord- estava immersa en una intensa onada de calor iniciada el 26 de juny.

Regió7 ha comparat les temperatures entre el 26 de juny i el 7 de juliol del 2015 amb les del mateix període d'aquest any i les diferències més remarcables es troben en les màximes. El 5 de juliol és el dia en què hi ha una diferència més extrema entre els dos anys.

Segons les dades facilitades per la Casa de la Culla de Manresa, seu del Camp d'Aprenentatge del Bages, el 5 de juliol del 2015 el termòmetre va arribar als 40,3 graus, i el mateix dia d'aquest any la màxima es va quedar a 31,5 graus, pràcticament 9 graus per sota.

També és rellevant que durant tot aquest període de dotze dies mai la màxima d'aquest estiu ha superat la del passat, i ha quedat, de mitjana 4,41 graus per sota. Hi ha hagut dies que la temperatura màxima d'aquest 2016 ha estat entre 5 i 5,5 graus més baixa que la del mateix període del 2015, com el 26 i 27 de juny; o el 3, 4, 6 i 7 de juliol, dies en els que la capital del Bages va arribar als 39 i 40 graus.

Mínimes similars

Pel que fa a les mínimes, les temperatures entre un any i l'altre no varien gaire i si durant set dies d'aquest període les del 2015 van ser superiors a les d'aquest 2016, en els altres cinc les mínimes han superat les d'aquell període d'onada de calor.

Les diferències, malgrat tot, no són significatives, ja que es mouen en una forquilla d'entre 0,1 i 3,1 graus.

Alberto Alcántara, meteoròleg de Televisió de Catalunya, ha explicat a aquest diari que les temperatures que s'estan registrant aquests dies en el territori català "són normals per l'època. Estem parlant de calor, però no extrema".

Segons Alcántara, "avui [ahir pel lector] és el primer dia que hi ha un avís per calor". Pel què fa a la previsió de cara al que resta d'estiu, el meteoròleg apunta que "els mapes estacionals no ens indiquen que hagi d'arribar una onada de calor extraordinària com la de l'any passat, ni aquest mes de juliol ni durant l'agost". "Això" -prossegueix- "no treu que no puguin venir glopades de calor aïllades, amb temperatures molt altes. Però, un episodi de calor extrema sostingut com l'any passat no està previst".

L'episodi de calor de l'any passat, amb temperatures tan elevades i d'una manera tan persistent, són poc habituals i en tot cas són més pròpies de final de juliol o fins i tot del mes d'agost, que és quan més sovint el termòmetre s'aproxima als 40 graus. Tot i això, la barrera dels 40 graus costa de superar, per bé que a Manresa, aquesta situació s'ha produït només un parell de cops en els últims 30 anys (el juliol de l'any 1994 i l'agost del 1987).