Manresa té des d'aquest dilluns al vespre el segon Pacte de Ciutat per a la Promoció Econòmica i la Cohesió Social. És un pacte més ambiciós que el primer. Dels 63 punts que va fixar aquell, dels quals se n'han materialitzat prop del 75%, segons informació aportada per l'Ajuntament, passa a 109. També té una durada més llarga que el primer pacte. Entre els punts nous, la promoció i l'habitatge tenen una presència destacada.

Un dels punts més inèdits té a veure amb l'àmbit de la cohesió, la inclusió i el desenvolupament social i passa per acordar un salari mínim de ciutat per a concessions administratives i els contractes d'obres que adjudiqui l'Ajuntament, així com les subcontractacions que se'n puguin derivar.

L'han signat tots els partits amb presència al consistori manresà, llevat de la CUP i de Democràcia Municipal (en el primer es van abstenir la CUP i PxC) Aquesta darrera formació -DM- amb un "no" d'entrada però que no és rotund, que es podria transformar en un "sí".

Creu Roja i Càritas

Qui s'hi ha afegit des del primer moment han estat Creu Roja a Manresa i Càritas de Manresa, mentre que en l'anterior ho van fer a posteriori, juntament amb 40 entitats més que el van anar subscrivint, a les quals es "convocarà properament", va explicar Mireia Estefanell, perquè s'hi tornin a sumar. Lluís Vidal Sixto, secretari d'Organització de la Unió Intercomarcal de CCOO del Vallès Occidental i la Catalunya Central, hi era present, però no va signar el document perquè CCOO ha introduït canvis en la seva participació i ha de consultar-ho amb les bases.

Sí que van signar el plec l'alcalde Valentí Junyent; Mireia Estefanell, representant del grup municipal d'ERC; Josep Maria Sala, representant del grup municipal de CDC; Felip González, representant del grup municipal del PSC; Miguel Cerezo, representant del grup municipal de C's; Miquel Davins, regidor de l'Ajuntament; Pere Casals, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa; Esteve Pintó, president de PIMEC- Catalunya Central; Salvador Cots, president de la FECC; Miguel Espejo, secretari general de la Unió Intercomarcal UGT Bages-Berguedà; Miquel Riera, president de l'Assemblea Local de Creu Roja Manresa; i Jaume Espinal, de Càritas Arxiprestal Diocesana de Manresa.

Il·lusionats

Junyent, que va demanar un aplaudiment dels signants després de rubricar el document, va atribuir a l'experiència positiva del primer que s'hagi reeditat. En acabar va remarcar que "sabem que l'èxit [del pacte] dependrà de les mesures concretes que posem en funcionament". Espejo es va congratular per, com a mínim, "intentar" millorar la situació de moltes persones que encara noten la crisi. Casals va parlar d'un "acord de mínims" que, malgrat això, no s'ha de menystenir perquè és fruit de l'acord. Va remarcar el paper de la comissió de seguiment "perquè alguns acords no estan concretats".

Pintó va repetir la felicitació de Junyent i Espejo. González ho va aprofitar per "convidar els que encara no hi són a sumar-s'hi. Sobretot els que fins ara s'han mantingut en una posició més escèptica. Perquè des del PSC podem entendre el seu escepticisme, però no renunciem a enriquir-nos del seu indubtable (insisteixo, indubtable) compromís públic".