El ple d'aquest 21 de juliol va estar marcat per una declaració sobre el cop d'estat del 1936, l'acceptació per part del ple de la renúncia d'Antoni Llobet i l'aprovació d'una moció de la CUP sobre el runam salí de Sallent. A continuació, repassem els punts més rellevants del ple.

La renúncia del regidor Antoni Llobet, últim punt

A les 10 de la nit i pocs minuts s'ha acabat el Ple Municipal de Manresa corresponent al mes de juliol. L'alcalde de Manresa ha llegit el punt 13 («Prendre coneixement de la renúncia al càrrec de regidor de l'Ajuntament de Manresa presentada pel senyor Antoni Llobet») i ha desitjat unes bones vacances als 22 regidors assistents.

La cadira buida de Llobet ha estat una de les novetats d'aquesta sessió plenària, després que dilluns signés la renúncia a l'acta de regidor i que aquell mateix dia comparegués en roda de premsa amb l'alcalde per fer-ho públic.

S'obre, ara, un període de remodelació del govern un cop han quedat vacants les responsabilitats de portaveu de la coalició de Convergència i Esquerra i de regidor d'Habitatge. Al setembre haurà de prendre possessió el substitut de Llobet com a regidor, que serà un membre de la llista que quedi després del número 9, que és el nombre de regidors aconseguits per CiU en les darreres eleccions municipals. Els immediatament següents a la llista són la número 10, Elisabet Descals Singla; l´11, Jaume Arnau Capitán; 12, Meritxell Soler Torras; 13, Neus Comellas Verdaguer; 14, Antoni Massegú Calveras; i 15, Josep Maria Fius Rubí, però serà l´alcalde i la predisposició i les circumstàncies dels candidats el que decidirà el nom del nou regidor. Una altra cosa molt diferent serà com es reorganitzen les responsabilitats dintre del govern per la renúncia de Llobet.

Una declaració sobre el cop d'estat del 1936 ha obert el ple, amb 22 regidors

El ple d'aquest 21 de juliol ha començat amb una declaració institucional sobre el cop d'estat del General Franco i la Guerra Civil. S'hi han reunit 22 dels 25 regidors per les absències d'Antoni Llobet, que ha renunciat a l'acta, i d'Àuria Caus i de Pol Huguet, de permís per maternitat i paternitat, respectivament.

El text de la declaració ha estat llegit per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. L'escrit denuncia que a diferència del que ha passat en altres democràcies europees, a l'estat espanyol s'han fet ben pocs reconeixement de víctimes. Al contrari, la dictadura franquista va afavorir «tergiversacions, inexactituds i falsedats, que l'anomenada transició democràtica no va ser capaç de superar». Tot plegat, segons el text de la declaració, «ens ha portat a un autèntic fenomen de desememòria col·lectiva contra la qual hem de lluitar decididament».

La cadira buida d'Antoni Llobet.

Els dos cercles de Podem a Manresa, presents al ple

Seguint el Ple d'aquest vespre hi ha representants dels dos cercles de Podem a Manresa, de Democràcia Municipal, amb representació al consistori, i de A Manresa, Podem, escindit la tardor del 2015 del primer. Els primers estan asseguts a la banda dreta i els segons a l'esquerra. Curiosament, al mig hi ha Josep Ramon Mora (ex regidor d'ICV) i Ricard Sánchez (EUiA).

La regidora Tomàs passa fred

La regidora de la CUP, Gemma Tomàs, ha aprofitat l'ús de la paraula en un dels dictàmens del Ple per queixar-se del fet que en mig del mes de juliol l'aire condicionat estigui tan alt que faci fred a la sala on s'està celebrant la sessió.

La discussió del dictamen sobre una modificació del Pla General de Manresa referent a l'Obaga de l'Agneta ha servit per fer un agraïment als responsables d'aquesta finca situada a la serra de Montlleó -Sergi Cámara i la Roser Pinyot- per recuperar-ne el patrimoni agrícola i cultural.

S'aprova la moció de la CUP sobre un tercer runam salí a Sallent

Muntanya de sal, runam salí i abocador salí. La moció de la CUP demanant rebutjar un tercer runam salí a Sallent ha fet aparèixer en la discussió de la moció la nomenclatura per referir-s'hi. El regidor Marc Aloy ha proposat una esmena per treure de la moció de la CUP la petició a l'empresa ICL-Iberpotash que es comprometi a no fer un tercer runam salí perquè aquesta empresa ja ha confirmat per activa i per passiva que mai no ha tingut la intenció de fer-ho i, per tant, no tindria sentit demanar-li-ho. A canvi, s'ha afegit a la moció fer arribar l'acord del Ple a la citada empresa. S'ha aprovat amb dinou vots a favor i tres abstencions.

La laïcitat de l'Ajuntament, tema de debat

La moció de Democràcia Municipal i la CUP demanant que l'Ajuntament es comprometi a adoptar la laïcitat en totes les seves actuacions ha generat debat. En concret, demanava que es retiri de tots els edificis públics de la ciutat qualsevol simbologia religiosa, excepte aquella que es pugui considerar patrimoni artístic, cultural o històric; eliminar els actes religiosos de les programacions oficials, i no participar com a consistori en cap acte religiós. Jordi Masdeu (CUP) ha comparat el moment actual amb el context del 1931 i ha demanat valentia per votar a favor. Felip González (PSC) ha apel·lat a la llibertat dels regidors per assistir a actes religiosos. ja sigui a la Seu o a la mesquita, sense que això vulgui dir que representen l'Ajuntament. No ha prosperat: hi hagut setze vots en contra, quatre a favor i dues abstencions. També han intervingut la regidora Mercè Rosich (CDC) i Mireia Estefanell (ERC). Entre Masdeu i González hi ha hagut una mica d'estira i arronsa. L'alcalde Valentí Junyent els ha demanat no eternitzar-ho.

El regidor Jordi Garcés surt del saló de sessions

S'està discutint una moció de la CUP que demana a l'Ajuntament que sol·liciti al Ministeri Fiscal que retiri les acusacions contra les 27 persones encausades per haver iniciat una tancada al Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2013. Jordi Garcés (CUP), un dels encausats, ha sortit del saló de sessions per no influir en les votacions. S'ha aprovat amb sis vots favorables i setze abstencions.

Contra la corrupció

La intervenció de Dídac Escolà (Democràcia Municipal-Podem) s'ha centrat a criticar ERC i CDC per demanar en la seva proposició que es castigui els corruptes d'Espanya («per un país lliure de corrupció d'estat)» i no els de Catalunya. Mireia Estefanell (ERC), que ha fet la lectura de la moció, en la qual ha atacat durament el ministre Jorge Fernandez Díaz i ha parlat de Mortadelo y Filemón i Torrente, li ha recordat que la moció presentada en concret parla de corrupció d'estat i no de la de persones per a benefici propi com en els casos citats per Escolà. No ha prosperat l'esmena feta per incloure tota la corrupció però sí la proposició original.

Ordre del dia

I. PART DISPOSITIVA

1. APROVACIÓ ACTA ANTERIOR

Aprovació, si escau, de l´esborrany de l´acta núm. 7, que correspon a la sessió del Ple del dia 16 de juny de 2016.

2. QÜESTIONS DE PRESIDÈNCIA

2.1 Donar compte de la Resolució de l´alcalde, núm. 5427, de 20 de juny de 2016, sobre declarar emergent la contractació dels treballs d´enderroc i reposició dels cels rasos de les llotges i el reforç del cel ras de la platea del Teatre Conservatori.

2.2 Donar compte de la Resolució de l´alcalde, núm. 5439, de 21 de juny de 2016, sobre substitució de l´alcalde president per la primera tinent d´alcalde en la Presidència de la Junta de Govern Local del dia 21 de juny de 2016.

2.3 Donar compte de la Resolució del regidor delegat de Recursos Humans i Transparència, núm. 5461, de 21 de juny de 2016, sobre contractació en règim laboral temporal i pel procediment de màxima urgència, de tres persones per realitzar tasques de tècnics esportius dels Casals Esportius Municipals.

2.4 Donar compte de la Resolució del regidor delegat de Recursos Humans i Transparència, núm. 5730, de 29 de juny de 2016, sobre contractació en règim laboral temporal i pel procediment de màxima urgència, d´una persona com a Tècnica de Grau Mitjà Educadora Social, per realitzar tasques al Casal d´estiu per als Centres Oberts.

2.5 Donar compte de la Resolució de l´alcalde, núm. 5754, d´1 de juliol de 2016, sobre designació dels membres integrants dela Taula del Tercer Sector per a les Emergències Socials.

2.6 Donar compte de la Resolució de l´alcalde, núm. 5845, de 6 de juliol de 2016, sobre aprovació del Pla d´Igualtat intern de l´Ajuntament de Manresa.

2.7 Donar compte de l´informe trimestral de Tresoreria sobre la Llei 15/2010, de 5 de juliol, de modificació de la Llei3/2004, de 29 de desembre, per la qual s´estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials (2n. trimestre 2016).

3. ALCALDIA PRESIDÈNCIA

3.1 Dictamen sobre aprovació, si escau, del Compte General del Pressupost de l´exercici 2015.

3.2 Dictamen sobre aprovació, si escau, de l´Organigrama funcional de l´Ajuntament de Manresa.

3.3 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la modificació de la retribució de l´alcalde president, aprovada per acord de 30 de juny de 2015, i modificada per acord de 17 de setembre de 2015, per haver baixat en el tram de població de fet de la ciutat.

3.4 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la modificació de la data de la sessió plenària ordinària del mes de setembre de 2016.

4. ÀREA DE PROMOCIÓ DE LA CIUTAT

4.1 Regidoria delegada de Turisme i Festes

4.1.1 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la proposta de Festes locals de Manresa per a l´any 2017.

4.2 Regidoria delegada de Barris i Acció Comunitària

4.2.1 Dictamen sobre aprovació inicial, si escau, de les bases específiques reguladores de l´atorgament de subvencions per a l´any 2016, per part del Servei de Territori (Barris i Acció Comunitària) de l´Ajuntament de Manresa, destinades a programes o activitats per a l´enfortiment del teixit social i la participació als barris.

5. ÀREA DE DRETS I SERVEIS A LES PERSONES

5.1 Dictamen sobre aprovació inicial, si escau, de les Bases específiques reguladores de l´atorgament de subvencions de l´Àrea de Drets i Serveis a les Persones per a l´any 2016.

5.2 Regidoria delegada d´Ensenyament i Universitats

5.2.1 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la recuperació del ple domini de l´habitatge situat al carrer Sèquia, 51, bx.1a, de Manresa, i actualitzar l´Inventari general consolidat.

5.2.2 Dictamen sobre aprovació, si escau, d´un reconeixement de crèdit extrajudicial a favor de Transbages, SL, pels serveis prestats a la línia Manresa-Bellaterra.

6. ÀREA D´HISENDA I GOVERNACIÓ

6.1 Regidoria delegada d´Hisenda i Organització

6.1.1 Dictamen sobre aprovació inicial, si escau, de la modificació de l´aplicació pressupostària 4222.489.20-Sistemes productius locals. Subvencions nominatives.

6.1.2 Dictamen sobre aprovació inicial, si escau, de la modificació de l´aplicació pressupostària 23134.48920-Joventut. Subvencions nominatives.

6.1.3 Dictamen sobre aprovació provisional, si escau de la modificació de diversos articles de l´ordenança fiscal núm. 31, reguladora de la taxa per l´ensenyament als cicles formatius de l´Escola d´Art de Manresa, i de l´ordenança fiscal núm. 32, reguladora de la taxa per ensenyaments al Conservatori de Música de grau professional.

6.1.4 Dictamen sobre aprovació inicial, si escau, de l´expedient de modificació de crèdits núm. 13/2016, dins el pressupost municipal vigent.

6.1.5 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la cessió d´ús a favor de la Fundació Privada Fira d´Espectacles d´Arrel Tradicional, Mediterrània, d´una part de l´immoble anomenat "Torre Lluvià", popularment "Casa Lluvià", situat al carrer Arquitecte Oms, núm. 5 de Manresa, i aprovació de la minuta de conveni de cessió.

6.1.6 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la 3a. modificació de finançament previst en l´aplicació pressupostària 151.12.600.00 Gestió Urbanística-Inversions en terrenys.

6.2 Regidoria delegada de Recursos Humans i Transparència

6.2.1 Dictamen sobre aprovació, si escau, de la modificació puntual de la Relació de llocs de treball del personal funcionari, aprovada per acord plenari de 21 de gener de 2016.

7. ÀREA DE TERRITORI

7.1 Regidoria delegada de Planejament i Projectes Urbans

7.1.1 Dictamen sobre aprovació provisional, si escau, de la Modificació puntual del Pla General de Manresa. Obaga de l´Agneta.

7.1.2 Dictamen sobre aprovació provisional, si escau, de la Modificació del Pla Especial en sòl no urbanitzable el Molí.

7.1.3 Dictamen, sobre aprovació, si escau, del text refós de la Modificació puntual del Pla Especial Urbanístic Fàbrica Nova.

8 PROPOSICIONS

8.1 Proposició del Grup Municipal de la CUP per evitar una tercera muntanya de sal a Sallent.

8.2 Proposició dels Grups Municipals de DM i la CUP per la laïcitat de l´Ajuntament.

8.3 Proposició del Grup Municipal de la CUP de suport als 27 i més.

8.4 Proposició dels Grups Municipals d´ERC i CDC per un nou país lliure de corrupció d´estat

8.5 Proposició dels Grups Municipals de CDC i ERC, a proposta de la Coordinadora d´Associacions per la Llengua Catalana, de suport al Correllengua 2016.

9. ASSUMPTES SOBREVINGUTS

II. CONTROL DE L´EQUIP DE GOVERN MUNICIPAL

10. Donar compte de les resolucions dictades per l´alcalde i els regidors i regidores delegats de l´Alcaldia des de l´anterior donació de compte al Ple municipal.

11. Donar compte de les actes de la Junta de Govern Local amb caràcter reservat núm. 28, 29, 31, 32 i 33, que corresponen als dies 7, 14, 21 i 28 de juny i 5 de juliol de 2016, i de l´acta de la Junta de Govern Local amb caràcter públic núm. 25, del dia 17 de maig de 2016.

12. PRECS, PREGUNTES I INTERPEL·LACIONS A L´EQUIP DE GOVERN

13. Prendre coneixement de la renúncia al càrrec de regidor de l´Ajuntament de Manresa presentada pel senyor Antoni Llobet Mercadé.