Althaia-Xarxa assistencial universitària de Manresa té 1.800 treballadors, més de la meitat dels quals amb estudis superiors, i anualment participa en una vintena d'assajos de nous fàrmacs d'abast internacional. A més a més, segons les dades del darrer informe de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central 2011-2015, és la institució sanitària amb més publicacions i amb l'impacte més alt de les cinc comarques que inclou. I, després del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona, és la segona de totes les institucions observades amb més citacions a tot el món de la seva recerca publicada.

Aquest dijous a la tarda, la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu va acollir la presentació de l'informe de l'observatori davant una trentena de professionals, entre els quals, el director general d'Althaia, Manel Jovells, que va recordar que, si bé "l'assistència és la nostra raó de ser", Althaia també aposta per la recerca com un camí per millorar l'atenció. Hi havia la delegada del Govern català a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, i la regidora de Salut de Manresa, Mercè Rosich. A banda del Bages, hi havia representants de Solsona i de Vic.

El doctor Jesús Montesinos, oncòleg i responsable de la Unitat de Recerca i Innovació a Althaia, va explicar la manera de funcionar de la recerca a la fundació sanitària. La barreja del treball altruista i de la satisfacció personal; la feina feta amb uns recursos que no sempre són els òptims; i el paper de la infermeria en la recerca, unes professionals que queden en segon terme massa sovint. Va avançar que Althaia treballa actualment en una app i una patent per mesurar la força del sòl pelvià.

"Posar-la en el mapa"

Xavier de las Heras, del departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la Politècnica de Manresa (EPSEM-UPC), va repassar les dades que fan d'Althaia la institució sanitària més potent de les comarques centrals, amb 141 publicacions (85, el Consorci Sanitari de l'Anoia); i la segona de totes les institucions de l'observatori quant a citacions rebudes a tot el món de les seves publicacions (296), com un estudi sobre el càncer de pulmó que ha estat citat 98 cops. També va repassar l'evolució de la recerca a les comarques analitzades, que continua liderant Manresa en publicacions.

Va aprofitar la seva intervenció per explicar l'objectiu primordial de l'observatori, que és "posar en el mapa la Catalunya Central" en l'àmbit de la recerca. Per fer-ho encara millor, Montserrat Méndez, cap de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa va parlar de crear un grup de treball de cara al setembre per precisar "si som bons en això o en allò". Acabat l'acte, hi va haver una copa de cava per als assistents.