Deu anys després de la signatura del pacte per a la millora de l'assistència sanitària a Manresa i el Bages entre la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública i les administracions públiques, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) considera que encara hi ha temes que es van acordar que no s'han acomplert. És el cas de la concentració de tota l'activitat hospitalària a Sant Joan de Déu, que està "inacabada", el compromís que hi hauria 457 llits a l'hospital, que s'han acabat quedant en 400, i la manca de places residencials públiques. Destaca, també, que les retallades han causat importants retrocessos en la sanitat que perjudiquen els usuaris, com és el cas de les llistes d'espera, i també els treballadors del sector, que hi han sortit perdent econòmicament i laboralment.

L'abril del 2006, l'esmentada Plataforma, formada per organitzacions polítiques, veïnals i sindicals i l'Ajuntament de Manresa que presidia Jordi Valls; el Servei Català de la Salut; l'Institut Català de la Salut i la Fundació Althaia signaven l'acord per millorar l'assistència sanitària a la ciutat.

El secretari general de la Secció Sindical de CCOO a Althaia, Francisco Pareja, explica que el sindicat ha volgut fer un repàs del que s'ha acomplert i el que no. "Hem volgut fer una valoració perquè es vegi que 10 anys després encara hi ha coses que es van signar i que estem esperant que es compleixin".

Per a CCOO, que formava part de la plataforma, 10 anys després hi ha hagut aspectes positius com la recent posada en marxa del servei de radioteràpia, l'ampliació de l'hospital de Sant Joan de Déu i diverses millores en l'atenció primària, salut mental i l'àmbit sociosanitari.

Tot i això, recorda que la concentració de tota l'activitat hospitalària pública a Sant Joan de Déu no s'ha acabat. Hi ha serveis com oftalmologia, cirurgia ambulatòria, rehabilitació, hemodiàlisi i serveis administratius i logístics que encara es presten a la clínica Sant Josep o al Centre Hospitalari. El sindicat considera, també, que especialment a l'hospital i a la clínica "no hi ha una separació clara entre serveis públics i privats".

En aquest mateix àmbit critica que els treballadors han patit retallades salarials i un augment de la jornada laboral, i que les llistes d'espera per a visites a especialistes, fer-se proves o operar-se "s'han incrementat de forma important". Això provoca "l'empitjorament de les malalties" i que creixi la demanda dels serveis privats".

Pel que fa a l'atenció primària, afirma que les obres al CAP Bages ha suposat una millora "de la seva capacitat d'atenció i funcionament". Denuncia, però, que als Centres d'Atenció Primària s'han notat "les retallades", i que no se solen substituir les baixes per malaltia del personal ni les jubilacions.

Per a Comissions Obreres, cal recuperar la qualitat de l'atenció sanitària, revertir els efectes de les retallades, millorar la dotació de professionals i mitjans, reduir de forma significativa les llistes d'espera i recuperar les condicions laborals i salarials perdudes. També proposa crear mecanismes d'informació i participació que permetin a les organitzacions veïnals, sindicals i socials presentar propostes constructives en l'àmbit de la sanitat pública.