El Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de la Fundació Althaia va iniciar el 2015 un total de 277 tractaments de desintoxicació, la meitat dels quals per problemes amb l'alcohol. El segueixen, per aquest ordre, cocaïna, cànnabis, tabac i heroïna.

Són xifres del departament de Salut que, segons el CAS d'Althaia, són similars a les del 2014. Les dades fan referència només a inicis de tractament per abús o dependència de drogues, però el servei atén l'any més de mil persones. El CAS de la Fundació Althaia està integrat al Centre de Salut Mental.

Dels 277 inicis de tractament, el 50,5 % van ser per alcohol; el 16,2 per cocaïna; l'11,9 per cànnabis, el 7,6 per tabac i l'1,4 per heroïna. La resta s'engloben en altres substàncies. Hi pot haver el cas que una persona consumeixi més d'un d'aquests productes.

Per al director de la divisió de Salut Mental d'Althaia, Pere Bonet, l'addicció a l'alcohol suposa un problema molt greu. Assegura que a Catalunya la prevalença de consum excessiu es dóna entre el 12% i el 13% de la població. Una tercera part d'aquesta es pot considerar alcohòlica, de forma "que encara en veiem pocs" a la consulta. "Si bec més de 30 grams al dia, cosa que és fàcil, puc fer una síndrome d'abstinència". Per tant el consum d'alcohol "és un problema greu".

Bonet, però, està especialment amoïnat per una altra qüestió. Es tracta del consum de cànnabis entre els joves, que s'agreuja si prenen altres substàncies el cap de setmana. Explica que n'hi ha que comencen a consumir als 12,13 o 14 anys, i "no amb un porro, sinó amb 2, 3, 4 o 5". En canvi el cervell i les seves connexions neuronals no s'acaba de formar fins als 25 anys, i el cànnabis pot fer mal. "No és el mateix fumar un o dos porros als 40 anys, que prendre'ls quan les xarxes neuronals s'estan construint". Segons l'opinió de Bonet, es tracta d'un problema greu "que ens trobarem d'aquí a uns anys" perquè "no es veu, no venen a la consulta i no s'atenen, però en canvi és una situació que hauríem d'encarar entre tots".

Més dades. Durant el 2015 el CAS d'Althaia va fer gairebé 10.500 visites; més de 2.600 sessions per a pacients en grup i 27 per a familiars d'usuaris. El temps mínim d'espera per ser atès va ser de 15 dies, i el nombre de desintoxicacions ambulatòries, les que els pacients duen a terme a domicili amb les indicacions que els dóna l'especialista, van ser 315.

El CSAM d'Althaia també pot ingressar pacients per dur a terme un procés de desintoxicació. En pot atendre una cinquantena l'any. No es tracta d'usuaris que entren per urgències, sinó que segueixen un procés terapèutic programat. Bonet explica que una desintoxicació "es pot fer en dos dies amb els fàrmacs que hi ha actualment". La deshabituació ja és una altra cosa. "El que és fumut és quan ho demana el cap. És la dependència psicològica, i això vol mesos i a vegades anys".

La Fundació Althaia també dispensa el tractament de metadona per a consumidors d'heroïna. Un centenar de persones prenen part en aquest programa. "Puja perquè cada cop és una població més residual a la qual queden pocs recursos". L'últim, la metadona.

Bonet, a més a més de director de la divisió de Salut Mental d'Althaia, presideix el Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat.

Al CAS d'Igualada es van fer 257 inicis de tractament el 2015. A Solsona van començar 4 tractaments, a la Seu d'Urgell en van ser 21, igual que a Puigcerdà, i a la població de Martorell, 161.