El primer tram del passeig Pere III té gairebé mig miler de rajoles trencades, segons un recompte del Servei de Manteniment de l'Ajuntament de Manresa. La majoria són al cantó per on circulen els camions de càrrega i descàrrega que van als comerços i restaurants que hi ha en aquest punt cèntric de la ciutat. Tot i així, també n'hi ha a l'altra banda, i és que les arrels dels arbres ajuden al deteriorament de les rajoles. Els cambrers que hi treballen asseguren que puntualment causen petites molèsties i que han vist com algunes persones grans s'hi torcen el peu.

La xifra la va fer pública el regidor de Barris i Acció Comunitària, Joan Calmet, en una reunió en què hi havia veïns i es parlava de les deficiències en diversos barris de la ciutat. Calmet, en total, va esmentar la xifra de 480 rajoles trencades i que s'han de canviar.

Els comerciants i propietaris de cafeteries i bars del primer tram del passeig Pere III no ho perceben com un problema greu, tot i que reconeixen que la imatge d'aquest emplaçament de la ciutat, un dels més cèntrics i de més concurrència de persones, podria millorar. A més, alguns cambrers reconeixen que causen certa molèstia. "Al centre del Passeig, on tenim les terrasses, no se'n veuen tantes de trencades. El que ens afecta més són les llambordes del voltant dels arbres del Passeig. I és que en falten i, de vegades, quan col·loquem les cadires, se'n va alguna de les potes i ballen", explica Rosa Riera, del quiosc Quimet. El cambrer del mateix negoci, Oscar González, explica que ha d'estar atent quan col·loca les cadires i les taules al matí "perquè els clients no trobin després que es mouen i se sentin incòmodes".

Per la seva banda, el gerent de la Xixonenca, Héctor Pascual, diu no tenir "cap queixa", tot i reconèixer que hi ha rajoles que estan malmeses. "Això succeeix, sobretot, per culpa de les arrels dels arbres, però això passa a qualsevol passeig d'altres ciutats on hi hagi arbres. És impossible controlar l'arrel", afirma.

Cambrers d'altres establiments que prefereixen no donar el seu nom diuen haver vist puntualment persones grans que s'entrebanquen o es torcen el peu.

L'estat de la via pública és una qüestió que preocupa la ciutadania i el mateix Ajuntament. I és que no només són les rajoles trencades d'aquest tram del Passeig. També preocupa el deteriorament d'altres punts de la ciutat; com l'entorn de la plaça del Remei o els sots del carrer Bisbe Comes, on conflueix molt trànsit que ve de la carretera de Vic, del mateix Passeig i de la carretera de Santpedor. També del camí de cal Xerraire, al final de l'avinguda Tudela, del barri de la plaça Catalunya, o fins i tot del carrer Guimerà.

L'Ajuntament és plenament conscient d'aquesta situació, però l'impacte de la crisi sobre la hisenda municipal ha reduït molt la inversió en manteniment de la via pública. El govern municipal assegura que canviar la cara de l'espai urbà serà costós, i, per fer-ho possible apunta que caldrà apujar la inversió de l'arranjament de carrers, places i parcs fins al milió d'euros a partir de l'any que ve, sempre que la situació financera ho permeti. Això significaria multiplicar aquesta partida gairebé per quatre respecte als darrers pressupostos.