El malnom de parc de les gàbies no se'l traurà de sobre l'espai públic dedicat al pintor Vila Closes ni enguany ni l'any que ve. L'Ajuntament de Manresa no té els 135.000 euros que falten per adaptar-lo a les peticions expressades pel veïnat en la consulta popular de l'octubre de l'any 2012. Els diners no estan pressupostats per a aquest 2016 i el govern municipal avisa que tampoc els tindrà en la seva totalitat el 2017.

Això situa en el pressupost municipal de l'any 2018, com a mínim, les actuacions per completar una intervenció polèmica perquè modifica la inaugurada el 2009, que va costar gairebé 1,4 milions d'euros.

El rebuig de part del veïnat va fer que l'abril del 2011 l'equip de govern tripartit del PSC, ERC i ICV-EUiA pactés amb representants dels veïns contraris a com havia quedat el parc.

Amb el canvi de govern i l'assumpció de l'alcaldia per part de Convergència -com a resultat de les eleccions municipals de maig del 2011- es va optar per fer una consulta popular que avalés el projecte de transformació.

En aquests moments, segons informació facilitada per l'Ajuntament, el que queda pendent de fer és el desmuntatge de les estructures metàl·liques centrals, la instal·lació de mobiliari urbà, jocs, ping-pong i l'adequació del rètol.

Cal recordar que el projecte redactat el 2012, té un pressupost de 300.735,87 euros (amb el 18% d'IVA inclòs). A raó de la situació pressupostària de les finances municipals, es va considerar que no era possible plantejar-se a curt termini l'execució de la totalitat del projecte. Per tant, es va demanar als veïns que prioritzessin les partides definides en el projecte, de manera que s'executessin en diverses anualitats en funció de la viabilitat econòmica.

L'Ajuntament detalla que fins ara hi ha hagut obres pagades a càrrec de dos pressupostos municipals, el del 2013 i el del 2014, amb encàrrecs al Grup Mas Constructors SLU i a Constructora del Cardoner.

Les obres han permès, en una primera fase, el 2013 la retirada de l'estructura metàl·lica més propera a la llar d'infants L'Espurna i es van treballar aspectes de la seguretat del parc com ara les baranes entre els diferents nivells en què està distribuït l'espai. En una altra fase es va canviar el paviment de llambordes de la font que hi ha en un dels extrems per gespa. També s'han fet escales entre plataformes, s'ha posat il·luminació al lateral sud, intervingut al reg, format escocells i plantat arbres.

Fins ara s'han executat aquelles intervencions que tenien per objecte la millora de la seguretat i la visibilitat del parc. Així com la incorporació de més arbrat i la millora del reg.

Segons el govern municipal, es tracta d'unes intervencions que sempre s'han considerat prioritàries i que els mateixos veïns van valorar positivament.

La posició de l'Ajuntament és que un cop executades les obres destinades a la millora de la seguretat "no s'entendria que es prioritzessin actuacions per un valor de 135.000 euros al parc Pintor Vila Closes quan hi ha tants carrers de la ciutat que estan en un molt mal estat de conservació i no hi ha recursos suficients per actuar-hi".

El mal ús que fan joves de les estructures metàl·liques del parc -a les quals s'enfilen- ja ha provocat algun ensurt.