El pàrquing de la Seu-Centre de Manresa (conegut popularment com de la Reforma) té un desconegut i substanciós descompte amb el bitllet de tren. Encara que ja fa dos anys que es va posar en marxa aquesta preu especial, pocs conductors en fan ús. Una treballadora de l'aparcament els xifra en deu diaris i reconeix que la majoria arriben pel boca-orella. A pocs metres del pàrquing hi ha estacionaments gratuïts propers a l'estació de Renfe que acostumen a estar plens a vessar.

Trobar un aparcament gratuït a prop de l'estació de tren és una odissea. Aquesta situació contrasta amb el fet que des de l'any 2014 està en funcionament una promoció que permet als usuaris de Renfe aparcar durant dotze hores -entre les 6 del matí i les 12 de la nit- per un preu especial de dos euros.

Els conductors només han d'acreditar el viatge de tren mostrant el bitllet abans de retirar el vehicle. El descompte és important, sobretot si es té en compte que estacionar durant tot un dia té un preu de 23,30 euros. Tot i això, hi ha usuaris que no en tenen coneixement: "molts, quan arriben, pregunten si és veritat que hi ha aquesta oferta de 2 euros", explica una treballadora del pàrquing.

La majoria de conductors que l'utilitzen són persones que agafen el tren per anar a treballar, però també hi ha qui se'n va a comprar a Barcelona i decideix estacionar a la Reforma, assegura una treballadora. D'aquesta manera s'asseguren un aparcament en una zona que, normalment, està atapeïda de vehicles. L'estació de Renfe disposa de diversos estacionaments a prop, però solen estar plens.

L'exregidor d'Urbanisme, Paisatge i Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa Ramon Bacardit ja va anunciar l'any 2013 que s'estava estudiant un acord entre la Subdirecció General de Ferrocarrils i Eyssa, l'empresa concessionària de l'aparcament de la Reforma.

Un aparcament buit

No és la primera promoció que fan al pàrquing de La Seu-Centre, que des de l'any 2014 és el nom de l'aparcament de la Reforma.

El pàrquing de la Seu-Centre de Manresa s'ha vist obligat a fer campanyes per atraure clients pel seu baix índex d'ocupació. L'any 2012 era del 4%. Per aquest motiu es van començar a oferir descomptes del 20% per als clients habituals i per als comerços del Barri Antic de Manresa per una plaça d'aparcament en la modalitat d'ús permanent.

Aquesta situació contrasta vivament amb el fet que hi ha una necessitat objectiva d'espai per aparcar a l'entorn de la Renfe i una modalitat que la fa assequible, però que és pràcticament desconeguda.