Hi ha molts manresans i manresanes a qui la casa Fàbregas no els dirà res. Si diem que és el nom de la casa que va ocupar (no tota sencera) la Fonda de Sant Antoni de la plaça Major de Manresa durant més de cent anys, ja els sonarà més.

Si hi afegim que és el resultat de l´agregació de quatre unitats diferents (i de diversos estils, del barroc al neoclassicisme) i que, en total, fa prop de 3.000 m2; que té un arc a l´entresòl que és únic i que a l´època medieval és possible que hi hagués una zona de pas pública com la del carrer del Balç, segur que obriran els ulls com taronges. A més a més, al soterrani hi ha un sistema de cisternes d´aigua documentades des del 1555 i que queden, una part, sota la plaça Major pel fet que l´estructura bàsica de la façana és posterior (segle XVIII).

Aquest edifici situat a la banda dreta de la plaça Major, fent cantonada amb l´ajuntament i que dóna a la plaça, al carrer d´Amigant i a la baixada dels Jueus, el va adquirir fa mig any a l´anterior propietari l´empresa d´inversions Duopros SL, integrada per dos socis establerts a Manresa (un de Barcelona i l´altre de Castelltallat) i amb seu a Sant Joan de Vilatorrada. El seu objectiu és, després d´una primera intervenció que anirà a cura de l´arquitecte manresà Pere Santamaria, trobar qui el vulgui comprar per convertir-lo en un petit hostal i, si no surt cap inversor, fer-ho ells mateixos pensant, sobretot, en els visitants que portarà a Manresa el Camí Ignasià des de Loiola quan agafi embranzida, la qual cosa es preveu que s´esdevingui el 2022, coincidint amb la commemoració dels 500 anys de l´estada del pelegrí a la capital del Bages. El lloc és l´ideal. A quatre passes hi ha l´Oficina de Turisme de Manresa; a vuit, l´antic col·legi de Sant Ignasi, on els pelegrins que arriben Manresa reben el darrer segell a la seva credencial i on justament ara s´estan fent obres per millorar-ne l´espai per rebre´ls.

Primera fase d´obres

El fet que l´edifici sigui una suma de quatre unitats diferents i de diverses intervencions realitzades entre els segles XVII i XIX fa que els accessos siguin complicats. És per això que la intervenció a cura de Santamaria inclourà, primer de tot, fer una nova escala de servei per comunicar les cinc plantes «que compleixi els estàndards per a un edifici públic o privat». Les obres també serviran «per recuperar elements històrics tapats per diferents intervencions» fent els enderrocs necessaris per restituir l´estat original de la finca. El pressupost aproximat per a aquesta primera fase és de 100.000 euros. De moment, encara no hi ha data d´inici de les obres perquè estan pendents dels permisos per executar-les.

Passejar per un laberint

Passejar per l´interior de l´edifici és com ficar-se en un laberint d´escales i passadissos. Bona part dels sostres són amb bigues de fusta, algunes pintades. A mesura que es va canviant de planta es van trobant sorpreses. A la soterrani, el sistema de cisternes picades a la pedra anteriors al segle XVI. A la planta baixa, a peu de carrer, hi queda poc mobiliari de la Fonda de Sant Antoni, com la barra on Isidoro de Gregorio, el darrer responsable del negoci, servia els cafès a la clientela; també hi ha la cuina (que té una entrada des del carrer d´Amigant) i el forat per on, ajupit, s´accedeix a una escala esculpida a la pedra per entrar a les cisternes. És curiós pensar que el que fa de sostre una vegada s´és a l´interior d´aquest soterrani tan peculiar sigui, en realitat, el terra de la plaça Major, inclòs un embornal a través de les escletxes del qual s´escola la llum natural, i quan plou, l´aigua.

Sobre el corredor de l´entresòl és on hi ha l´arc esmentat, que el catàleg del patrimoni manresà descriu com «l´element arquitectònic més remarcable de l´edifici. Un gran arc rebaixat que sosté el forjat del pis superior». Santamaria assegura que és l´únic que coneix d´aquest tipus. A banda que estèticament sigui molt atractiu, la seva funció estructural és fonamental.

A la primera planta hi ha una galeria que dóna a la part del darrere, on hi ha una falsa façana que es va construir per unificar totes les parts que configuren l´edifici. A la paret s´hi insinua una pintura mural on es veu la basílica de la Seu i el Pont Vell. Actualment, la part posterior de l´edifici és plena de vegetació. Buidat i arreglat aquest tros de terreny, seria un espai ideal per muntar-hi una terrassa amb taules i cadires.

Vistes espectaculars

Les plantes segona i tercera són habitacions. Un dels espais més atractius és on hi devia haver una antiga cuina i, també, una estança per on puja un pou que connecta amb la cisterna i que servia per extreure l´aigua des dels pisos superiors. La quarta planta, sota teulada, la protagonitza un espai sense parets, comú per a les quatre unitats que es van anar agregant amb els anys per fer l´edifici resultant. Les vistes de l´entorn són espectaculars. Les possibilitats de l´anomenada Casa Fàbregas, de l´antiga Fonda de Sant Antoni, són infinites. La inversió no seria minsa perquè hi ha molta feina per fer, però el potencial és immens.