La gran novetat d´aquest mandat és l´entrada d´ERC al govern, fins ara monocolor de Convergència, ara PDC. S´avenen?

Sí. La veritat és que tenim una bona relació. En el balanç d'aquest primer any de mandat parlava de la fortalesa del govern, i no ho feia com a tòpic. Ens pot destarotar més l'apropament de les eleccions quan toquin, però ara, lluny de l'anterior convocatòria i

lluny també de la següent, la relació personal és bona i la política també. Per tant, el que hem de fer és treballar per la ciutat.

Alguna desavinença hi deu haver...

Les mateixes que hi podria haver amb un govern d'un mateix color en funció de la lectura personal que cadascú fa d'un determinat tema. Una segona cosa és que aquells que estan menys avesats a parlar de temes econòmics es pensen que els recursos són infinits, i les prioritats no s'han marcar en funció del color d'on vingui la proposta. És un tema de coneixement de l'Administració i de les limitacions dels pressupostos, no que ideològicament estiguem allunyats.

Amb 14 regidors al govern fa la impressió que la ciutat ho hauria de notar, per exemple, en dedicació...

El nombre de regidors de l´actual equip de govern afavoreix que un cop fet el debat intern es puguin tirar endavant temes sense el dubte de si el ple el tombarà o no el tombarà, més enllà del soroll que pugui fer l'oposició, en alguns casos soroll absolutament legítim i en altres que es fa perquè toca.

Creu que l'oposició fa massa soroll?

No tinc cap voluntat de polemitzar. A vegades s'acosten eleccions, siguin quines siguin, i s'ha de fer més rebombori de temes que segurament no han sortit prou bé, però a vegades el soroll és amb voluntat de fer-se notar i no aporta cap benefici a la ciutat.

La marxa del portaveu del govern Antoni Llobet per dedicar-se exclusivament a la secretaria general d´Educació també és un tema destacat dels darrers dies...

Se'm fa difícil parlar d'una persona de la qualitat personal i política de Toni Llobet. A part que és un amic. És insubstituïble. És una de les baixes que no hauria volgut tenir en cap moment, però entenc que no podia continuar en aquesta situació.

Hi haurà molt moviment quan es faci la remodelació de govern per substituir-lo?

Mirarem de cobrir les funcions que tenia amb el menor enrenou possible. Primer perquè la gent exerceix les seves actuals responsabilitats des de l'1 de febrer, i en la mesura que sigui possible no es tocarà gaire. Sí que és cert que algun moviment hi ha d'haver. El càrrec de portaveu pertoca a Convergència, al Partit Demòcrata Català.

Quatre regidors han deixat el càrrec en aquest mandat, tots per circumstàncies diferents. No és gaire habitual...

És sorprenent que en siguin tants. Pere Culell, Antonio Espinosa, Antoni Llobet i Dídac Escolà. En aquests moments hi ha una càrrega afegida que és que actualment els polítics, només per dedicar-t'hi, ja són sospitosos d'alguna cosa i no hi ha la presumpció de res. I per tant genera pressió. I en segon lloc hi ha la facilitat amb què es posa en circulació la informació. Segurament, la gent es pensa que les coses es poden decidir i contradecidir amb una facilitat que no és així. És bo que hi hagi molta més informació i molta més transparència, però les decisions no es poden prendre pim-pam.

Els últims anys li he sentit a dir que, de pedres, poques, que la principal missió era endreçar les finances. Ara ha hi ha algun moviment com les obres a l'entorn de la plaça Sant Ignasi...

En referència a les inversions hi ha un concepte que a mi m´agrada molt, i és que quan es decideixi sigui una inversió suficientment madura. Això vol dir que tingui la necessitat sorgida de la ciutadania, només pot sorgir de la ciutadania i, en aquest cas, dels representants de la ciutadania, el projecte i els recursos. Els tres grans elements que haurien de permetre que es notés una acció més notòria seria l'actuació al museu, la rotonda de la Bonavista, que començarà el 2017 amb un finançament que ja està lligat amb la Diputació, i la tercera és l'adequació dels antics jutjats com a seu institucional de les delegacions de la Generalitat.

D'aquesta última se´n parla des de fa molt temps, però no hi ha res de res...

Totalment d'acord. En principi havíem de ser nosaltres els qui féssim el finançament a través de la Diputació, i ara sembla que la Generalitat està en disposició de fer-ho directament. Estem acabant de lligar-ho. És un edifici seu i és qui n´ha de fer ús, per tant, té tot el sentit que sigui la Generalitat qui hi inverteixi. Això ens alliberaria recursos de la Diputació per a altres coses. Espero que aquest setembre s'acabi de lligar. Ens aniria molt bé. És important no només per centralitzar les seus institucionals de la Generalitat a la nostra ciutat, sinó per dinamitzar el centre històric de la ciutat.

Creu que els veïns de les Escodines han acabat d´entendre que no hi hagi escales mecàniques a la Baixada dels Drets i que se substitueixin per dos ascensors a l´entorn de la Via de Sant Ignasi?

Segurament no, perquè era una reivindicació de molts anys. Des del meu punt de vista, els tècnics han trobat una bona solució tan per a la construcció com per al manteniment, i ja tenim els recursos. Això no vol dir que la barrera natural de la Baixada dels Drets no continuï sent difícil. La gent pot tenir la sensació que no hi ha solució a la vista, però la de l´ascensor és imminent. Per a mi és tan important resoldre aquest cas com arreglar el carrer de Sant Andreu. És l´únic que no està resolt per anar de la plaça Hospital a la plaça Major. És prioritari, per bé que tothom pugui defensar allò que ell consideri.

Es farà aquest mandat?

Sant Andreu està madur en el sentit de la necessitat i un projecte inicial, perquè se seguiria el mateix model del Joc de la Pilota i el Sobrerroca, però falta el finançament.

Els carrers de Manresa estan força malament. Bonys, sots, forats... No s´hi va fer manteniment per manca de recursos, però potser acabarà sortint més car...

El Pla de Govern marca com a prioritat una actuació constant i significativa en els pressupostos dels pròxims anys que farà que millori molt la situació. No tant com seria desitjable ni tan ràpid, però si hi podem anar dedicant una xifra del voltant de 400.000 euros cada any, es pot notar. És cert que els anys que no hi ha hagut manteniment ha provocat aquest endarreriment. No es va fer per les circumstàncies que tots coneixem.

A Manresa els casals municipals estan oberts aquest estiu per garantir l´atenció a una seixantena d´infants en situació de pobresa. Com el de les Escodines. També s´han fet targetes alimentàries. És dramàtic...

Nosaltres ho tenim com una prioritat. Demostra que la situació no ha millorat com seria desitjable.

Manresa acollirà finalment refugiats l´octubre que ve?

Manresa com a ciutat d'acollida ja es va posicionar en el seu moment perquè hi poguessin viure refugiats. L'espai propietat de l'orde de Sant Joan de Déu que gestiona la fundació Tomàs Canet, la germanetes dels pobres, és el lloc que està en condicions amb petites millores. La consciència solidària i l'etiqueta de ciutat d'acollida que ha tingut la nostra ciutat històricament ens obliga gustosament a fer-ho. L'únic que s'ha de trobar és l'encaix de les peces. A Manresa li toca perquè som ciutat d'acollida, i això no ha de quedar només en una mena d'eslògan sinó que s'ha de demostrar.

Quins són els principals reptes del nou curs polític?

Hi ha d'haver actuacions a l'espai públic suficientment notòries perquè es noti un canvi de tendència. No totes les que voldria la ciutadania i que serien necessàries pel tema del pressupost. Hem de mantenir els nivells d'ajuts socials mentre sigui necessari, i jo diria que hem de fer costat a l'activitat econòmica, no només a la comercial sinó també a la industrial. Hem de desenvolupar tant sí com no el parc tecnològic, més enllà de polèmiques absolutament interessades i poc edificants.

Com es presenta la festa major?

El programa és prou interessant i per a diversos públics. Amb un model de finançament que a vegades no agrada sentir, públic i privat, que permet fer un programa més atractiu. Hi ha l'Alternativa, que celebra el 25è aniversari. Hem demostrat que poden conviure models de festa diferents.