El problema no és nou: jovent orinant al carrer les nits i matinades de Festa Major de Manresa. El veí del carrer de Na Bastardes Josep Maria Roma, que ja va denunciar-ho per primer cop a través de Regió7 a la festa major del 2011 i en les successives, i que va generar un intens debat ciutadà, també ho ha fet enguany. Aporta mig centenar de fotos que mostren nois i noies orinant al seu carrer, on l´Ajuntament va col·locar una cabina que algú va decidir tombar. L´endemà de les nits de festa, el de Na Bastardes no ha estat l´únic vial del nucli antic on s´ha notat la pudor d´orins.

El primer causant del problema, no cal dir-ho, és l´incivisme dels que opten per fer les seves necessitats al carrer en lloc de fer-ho en els lavabos portàtils instal·lats els dies de festa per l´Ajuntament en diversos punts del Centre Històric a tal efecte. Enguany, n´hi havia més que l´any passat i que l´anterior. De 66 el 2014 es va passar a 72 el 2015 i a 80 en aquesta edició. Són més i des del 2012 es netegen més sovint (d´un a tres cops al dia), però potser la clau és que encara no són suficients. Tenint en compte els milers de persones que volten les nits de festa major pel centre de Manresa durant hores i bona part bevent tot sovint, 80 lavabos públics (60 cabines bàsiques, 13 per a minusvàlids i 7 urinaris piràmide) potser no fan el fet.

La festa major del 2011 va ser la primera en què veïns del carrer de Na Bastardes i l´entorn, amb Roma de portaveu, es van queixar, farts que les nits de festa se´ls pixin als carrers. Roma va fer fotos des de casa seva, com ha fet ara, per demostrar que era un continu. L´Ajuntament va reaccionar anunciant que refaria l´ordenança de civisme del 1990 i que tiraria endavant un pla municipal de civisme.

La nova ordenança, que va entrar en vigor abans de la festa major del 2012, castiga amb entre 300 i 600 euros fer les necessitats a la via pública. A més a més, per mirar de frenar els incívics, l´Ajuntament va instal·lar focus provisionals en carrers especialment foscos i abonats als pixats. Malgrat tot, els incívics va continuar orinant als carrers a l´entorn dels escenaris de la festa major. La nit de dissabte a diumenge de la festa major d´aquell any 2012, la Policia Local va multar una desena de persones per orinar al carrer.

Senyalització a terra

El 2013, els veïns del sector es van curar en salut i, abans de la festa major, ja van avisar que no ho aguantarien més. Com a resposta, l´Ajuntament va pintar en diversos vials del barri vell una senyalització de color groc antiorins. Va anunciar, a més a més, que es reforçaria la vigilància i la il·luminació en els cinc punts habitualment més problemàtics i que hi hauria més lavabos públics i es netejarien més sovint. Les mesures van donar resultats. Com a mínim, aquella festa major no es va tornar a parlar més del tema.

Els anys 2014 i 2015, però, les escenes dels incívics orinant es van repetir novament, igual que ha tornat a passar aquest any. El cap de setmana passat, el lavabo públic ubicat al carrer de Na Bastardes va aparèixer tombat, igual que l´any passat i l´anterior. Els veïns l´havien demanat al principi de queixar-se, però, en canvi, enguany van insistir a l´Ajuntament el contrari, que no el posés al seu vial. Fins i tot va aparèixer tancat amb un cadenat, que l´Ajuntament va haver de trencar, i mogut. Algú el va moure uns metres d´on estava originalment, al capdavall de les escales del carrer de Sant Pere, al Na Bastardes.