L´Ajuntament de Manresa ha viscut una situació inèdita que no s´havia donat mai, quan tot just fa poc més d´un any que es va constituir. Quatre dels seus regidors han plegat o plegaran els pròxims dies. Tenint en compte que té 25 regidors, suposen el 16 % del total.

Els qui han plegat són Antonio Espinosa, de Ciutadans; el president del Grup Municipal d'Esquerra, Pere Culell; i més recentment el portaveu del govern, Antoni Llobet. El desembre deixarà el càrrec l'únic regidor de Democràcia Municipal (Podem), Dídac Escolà, segons ha anunciat. Tots ho han fet per motius diferents.

Antonio Espinosa, secretari d'Acció Política de Ciutadans, va deixar la regidoria al ple municipal del mes d'octubre passat, quatre mesos després que es constituís l'Ajuntament sorgit de les municipals del maig del 2015. La formació va treure dos regidors.

Espinosa va ser número 6 a les eleccions catalanes del 27-S i va sortir escollit diputat al Parlament de Catalunya, i això va fer que al ple de l'octubre renunciés al consistori. En la seva última intervenció va tenir paraules d'agraïment amb anècdota inclosa quan es va referir a l'alcalde de Manresa com a Valentí Puig, i no Valentí Junyent.

Amb la seva sortida, el número dos de la llista de Ciutadans, Andrés Rojo, va passar a assumir la presidència del grup municipal, i Miguel Cerezo va ocupar la vacant.

Cronològicament, el següent que va deixar el seu càrrec a l'Ajuntament de Manresa va ser el cap de llista d'Esquerra i president del grup municipal, Pere Culell. La seva decisió va sacsejar el consistori i el govern municipal. Primer pel pes polític de Culell a Esquerra, que de 3 regidors va passar a 7 a les eleccions del 2015, després perquè va anunciar la seva dimissió amb un concís missatge a través d'un correu electrònic que va agafar de sorpresa tothom, també dins del seu grup i al partit. Va ser el 16 de juliol del 2015. Finalment perquè pocs dies abans s'havia signat el pacte d'investidura i governabilitat entre Convergència, ara Partit Demòcrata, i Esquerra que permetia a Valentí Junyent repetir d'alcalde.

Posteriorment va assegurar que havia plegat per motius personals i «simplement perquè no podia més. No podia continuar fent 8 hores de metge i 8 de polític set dies a la setmana» (vegeu Regió7 del 29 de juliol del 2015).

La número 2 de la formació, Mireia Estefanell, va agafar les regnes del grup municipal i la vacant de regidor la va cobrir Pol Huguet. D'aquesta forma Culell i Junyent van signar el pacte de governabilitat, i Estefanell i Junyent, a principi d'aquest any, el pacte entre Convergència i Esquerra per formar un govern de coalició.

Aquest mateix estiu qui ha anunciat que deixa la política municipal és el fins ara portaveu del govern i regidor d'Habitatge, Antoni Llobet, mà dreta de Junyent. El gener va ser nomenat secretari de Polítiques Educatives del departament d'Ensenyament. A l'anterior mandat va compaginar les seves funcions a l'Ajuntament de Manresa amb la direcció general de Centres Públics, també d'Ensenyament. En aquest mandat «no hauria estat honest continuar com a regidor», va dir en una entrevista a aquest diari a final del mes de juliol passat.

El president del Bàsquet Manresa, Jaume Arnau, ocuparà l'espai que ha deixat buit Llobet. Serà aquest mes de setembre. També hi haurà d'haver una remodelació de govern que, segons ha explicat l´alcalde Junyent, no suposarà grans canvis.

L´últim de decidir deixar l'Ajuntament ha sigut l´únic regidor de Democràcia Municipal (Podem), Dídac Escolà. Ho fa per temes familiars (vegeu Regió7 del 19 d'agost). Serà el desembre. El grup decidirà en assemblea qui de la llista el substituirà.