L'Ajuntament considera que hi ha prou lavabos portàtils durant la festa major, tot i que s'han repetit les imatges d'altres anys de gent fent les seves necessitats al carrer. El govern assegura que fa tot el que pot per evitar aquestes actituds, incíviques, però "afortunadament la festa major és molt més", segons el regidor de Festes, Joan Calmet.

"De lavabos se'n posen una xifra que considerem suficient", segons el seu parer. N'hi havia 80, 8 més que no pas l'any anterior. El que potser no és suficient, va admetre, és la neteja que se'n fa. "Si no n'hi ha prou amb 3 vegades a la nit en farem 6". Per a Calmet, caldria demanar-se "quantes cabines serien necessàries" perquè no hi hagués actituds incíviques. "No penso que en faltin, més enllà d'interpel·lar la gent que sigui més respectuosa, que la ciutat és de tots i que no ens agrada aquesta actitud".

El govern va valorar positivament com ha anat la festa major en una compareixença en la qual van participar l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el regidor de Festes, Joan Calmet, i el representant de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

Una de les principals novetats d'enguany ha sigut saber el nombre exacte d'assistents al castell de focs del parc de l'Agulla després que es fes un recompte públic i manual. Són 18.807, davant els 40.000 o 30.000 que s'havia dit anys anteriors. Per a Junyent,"és important que se sàpiga" i deixar "d'alimentar dubtes. Sobretot ens permet estar situats tant pel que fa a la normativa de seguretat com per a la dimensió del castell de focs". Si la dada s'arrodoneix a 20.000 amb les persones que el segueixen des de fora de l'Agulla surt una xifra "molt respectable" que confirma que "és l'acte més seguit per tot tipus de públic", va destacar. "El millor era saber-ho".

Una altra de les novetats va ser el protagonisme que s'ha donat a la Plana de l'Om, amb activitats pensades bàsicament per a joves. Calmet va explicar que es tracta d'un espai "per a aquest públic adolescent que en alguns moments tenim dubtes o ens fa patir perquè no sabem gaire com encarrilar-lo. L'any passat ho vam fer al Congost i va funcionar a mitges, i fa dos anys a la plaça Europa i també va funcionar a mitges. Aquest any hem decidit posar música allà on aquestes persones ja anaven per se" tot i que no hi hagués cap activitat.

Aquest any es va decidir posar-hi música, de forma que "estàs incorporant aquest públic a aquesta plaça i al conjunt de la festa major. Li dónes sentit". S'ha d'acabar de pensar-hi de cara a l'any vinent, però l'experiència té tots els números per repetir-se.

De la Festa Major en general Junyent va remarcar que el model està consolidat i que el balanç és positiu, encara que "tot és millorable. La festa evoluciona".

Per a Orriols, l'Associació Manresa de Festa se sent còmoda en aquest format, que segueix un llibre d'estil, mentre que per a Calmet s'han aconseguit els tres objectius que s'havien imposat: la gratuïtat de tots els actes, que sigui "de tots i per a tothom" i la seva qualitat. El repte és, segons Calmet, millorar la qualitat de la festa major tot i les estretors econòmiques. Del pressupost va dir que a tothom li agradaria que fos un altre, però "amb les necessitats de tot tipus que hi ha a la ciutat no seré jo qui em faci una ferida".

Va destacar activitats com les visites a la Manresa desconeguda, el tradicional correfoc i correaigua de Xàldiga, i la bona acceptació de propostes gastronòmiques com el Tap'Antic. En aquest cas, però, va esperonar els restauradors que hi prenen part a creure-hi més.