Restaurada però sola. La torre Lluvià de Manresa, edifici modernista en plena Anella Verda de Manresa propietat de l'Ajuntament, encara no té cap ús concret i específic quan fa més d'un any i mig que es va mostrar al públic ja rehabilitada. No hi va haver inauguració oficial, sinó una visita ciutadana que va tenir una gran acceptació i que es va repetir a l'agost del 2015. Llavors hi van participar més de 800 persones.

La recuperació de l'edifici modernista obra d'Ignasi Oms i Ponsa no ha anat acompanyada de cap projecte per donar-li un ús continuat, amb dies d'obertura i horaris fixos. Se'n pot visitar l'interior si es demana cita prèviament o bé si s'hi fa un acte puntual. Però no passa d'aquí.

Actualment a l'interior de la torre Lluvià hi ha una exposició de productes de proximitat de la comarca i una sobre l'Anella Verda de Manresa. Un altre dels atractius de la torre és l'edifici en si, per la seva singularitat arquitectònica i la seva ubicació, a tocar del camí vell de Rajadell i en un encreuament de camins i itineraris per diferents punts de l'Anella Verda.

Valorar el patrimoni

Poc després que comencessin les obres de restauració, a principi del 2014, l'Ajuntament de Manresa va assegurar que la recuperació de l'edifici hauria de permetre valoritzar el patrimoni arquitectònic de la ciutat, però també el paisatgístic i natural del seu entorn, promoure els productes naturals agrícoles del Pla de Bages i convertir-se en una peça més del turisme a la ciutat. Llavors el govern es plantejava buscar socis per participar en aquest projecte amb la idea que fos sostenible des del punt de vista econòmic.

D'això no s'ha concretat res, i l'únic que hi ha sobre la taula és la possibilitat que l'Ajuntament contracti una persona que durant unes hores a la setmana dinamitzi l'espai.

Propostes d'usos

De propostes al llarg de tot aquest temps n'hi ha hagut moltes i de variades. A final del 2014 l'entitat ambientalista Meandre va recollir en un document idees d'usos que li havien fet arribar entitats relacionades amb l'Anella Verda. Així, per exemple, hi havia qui proposava fer-hi un parc de les olors amb plantes aromàtiques, instal·lar-hi un molí fariner, observatoris d'ornitologia i d'astronomia aprofitant l'estructura de la torrassa o bé una botiga de productes de l'horta del Pla de Bages. També fer-hi cursos relacionats amb el medi ambient i l'àmbit rural i agrícola.

En el que tothom coincideix, però, és que la torre Lluvià ha de ser, i de fet ja n'exerceix encara que sense continuïtat, de punt d'informació de l'espai natural de tot l'entorn del Suanya. En el document esmentat es plantejava un edifici que funcionés com a espai d'acollida, un punt de trobada educatiu a més a més de fer-hi activitats. Cap aquí és per on es va.

A més a més s'ha de tenir en compte que les obres encara no s'han acabat. Tard o d'hora hi ha la intenció de recuperar els coberts que hi ha a l'entorn de l'edifici, i alguns espais de l'edifici s'han de convertir en aules.

Edifici municipal

L'Ajuntament de Manresa va adquirir la torre Lluvià i 7,5 hectàrees de terreny que l'envolten el 2012 per 227.000 euros. L'edifici es va construir el 1896. Conegut també com Vil·la Emilia, era una construcció senyorial de caràcter residencial-rural que estava en ruïnes i que s'ha reconstruït.