A 1/4 de 9 del vespre de dissabte, la imatge a la plaça de Crist Rei de Manresa era la del president d´Òmnium Bages, Jordi Corrons, mirant cap al cel. Hi havia altres persones que l´imitaven i que fins i tot ajuntaven les mans en senyal de pregària. A aquelles hores ja estava molt fosc. A 2/4 de 9, quan havia de començar la 8a edició de la Marxa de Torxes a la capital del Bages, es va posar a ploure. Finalment, però, es va poder celebrar. Segons l´organització, hi van participar 2.500 persones. En anteriors edicions les havien quantificat en 3.000, el 2014; 3.500, el 2013, i 3.800, el 2012.

La Marxa de Torxes per la Independència d´ahir continuava a l´hora de tancar l´edició amb les paraules que va adreçar la primera tinent d´alcalde de Manresa, Mireia Estefanell, a la poca gent que va quedar a la plaça Major una vegada llegit el manifest unitari en boca de l´actor Joan Cirera. Després, la periodista Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d´Economia de la UB, havia de fer un parlament de cloenda i hi havia prevista una sardana i castells.

A 2/4 de 10, a la plaça de Crist Rei, lloc d´inici, es va avisar per megafonia que es donaria un marge de mitja hora més per poder celebrar la marxa. Mentre plovia, la gent es va arraulir sota la parada on venien torxes i marxandatge per a la Diada d´avui, o bé a sota el porxo de l´església de Crist Rei. A diferència d´altres anys, no es van vendre totes les torxes. Segons indicava el radar meteorològic, semblava que el ruixat duraria molt, però va escampar de seguida. Es va formar l´encapçalament de la marxa rere una pancarta que l´enunciava, i va començar precedida pels Tabalers de Xàldiga, el (bon) ritme dels quals va anar animant el seguici fins al final, i de dos miquelets.

A les 9 i cinc minuts, els participants, amb les torxes ja enceses, van començar a desfilar pel passeig de Pere III avall. A mig trajecte, es van escoltar crits d´«independència» i l´himne nacional de Catalunya cantat per algunes persones, però, al marge dels tabalers, va ser un recorregut molt callat.

A 1/4 de 10, la capçalera va arribar a la muralla de Sant Domènec, on es va eixamplar en entrar a la plaça. Al carrer del Born i Sant Miquel es va tornar a estrènyer. Més crits d´«independència» i de «Visca la terra lliure». A 2/4 i 5 de 10 van entrar a la plaça Major, que era buida, llevat de la gent que estava fent el beure a les terrasses. Allà, un cop tothom dins la plaça, els Tirallongues, que ahir tenien actuació castellera, però van voler ser a la marxa igualment, van aixecar un pilar, amb l´enxaneta a dalt desplegant una estelada. Un tret disparat per un miquelet va servir per desplegar-ne una de grans dimensions a una façana de la plaça. Es va demanar als assistents que apaguessin les torxes i es va procedir a la lectura del manifest.

Entre els presents, a banda de les persones que encapçalaven la marxa, es va poder veure el president d´ERC a Manresa, Ramon Fontdevila, i els regidors Jordi Serracanta, Joan Calmet, que va rebre la marxa a la plaça Major, i Anna Crespo. La marxa l´organitza la Comissió 11 de Setembre, impulsada per l´ANC i Òmnium Bages amb la Fundació Independència i Progrés, el PDC, la CUP, Demòcrates de Catalunya, ERC, Súmate i Solidaritat.

A Sallent, la pluja va impedir que se celebrés la marxa, que s´ha traslladat a aquest dilluns, amb l´hora d´inici a 2/4 de 9 del vespre.