La promoció d'habitatges que significarà la fi de la travessa pel desert de la construcció a Manresa a causa de la crisi ja està cremant etapes administratives prèvies al retorn de les grues al paisatge urbà. Es tracta de la construcció d'un centenar d'habitatges a l'antiga Alcoholera Manresana (que durant anys ha funcionat com a magatzem de Cots i Claret), ara propietat, en la seva major part, del Banc de Santander.

Afecta l'espai limítrof a la carretera de Santpedor i el carrer de Sant Antoni Maria Claret i ocuparà la major part del pàrquing de l'estació d'autobusos.

El calendari de l'operació, al qual ha tingut accés Regió7, preveu la signatura després de l'estiu del conveni entre Ajuntament de Manresa i el Banc de Santander que regula l'operació i una tramitació d'aproximadament 1 any i mig. Abans de l'inici de les obres cal fer la modificació puntual del pla general d'ordenació urbanística de la ciutat i la redacció d'un pla de millora urbana.

El pas següent és l'aprovació de projectes d'urbanització i reparcel·lació i, finalment, la urbanització del sòl públic i la concessió de la llicència d'obres d'edificació.

L'operació aportarà prop de 3.500 metres quadrats de sòl públic de sistema viari i plaça i permetrà recosir la trama urbana de la ciutat en aquest àmbit.

Es tracta d'una intervenció que el govern municipal considera que significa l'inici de la recuperació econòmica com a mínim en un sector, el de la construcció, que ha estat castigat per la crisi des del 2008.

La voluntat és que el desenvolupament d'aquest sector esdevingui la punta de llança de la transformació de tot l'àmbit de Manresa Alta, que es basa en la configuració d'un gran parc urbà i la imbricació amb l'entorn de l'estació d'autobusos. La previsió és construir habitatges d'alt nivell de fins a 120 metres quadrats.

El conveni augmenta l'edificabilitat que marca el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, aprovat inicialment.

Previst des del 1981

El pla general del 1981 ja preveia l'ordenació d'aquest àmbit i també ho va fer el pla del 1997. El document de l'actual POUM (en fase d'aprovació provisional) va rebaixar l'edificabilitat que hi havia, que era molt alta, de 2 metres quadrats de sostre per metre quadrat de sòl a 1,5 per m2.

Ara, el conveni estableix una edificabilitat de l'1,8 m2 de sostre per m2 de sòl. Sobre rasant -des de nivell de carrer en amunt- es manté l'1,5 que ja marcava el POUM. S'admet un aprofitament superior en planta subterrània, que fa que es pugui arribar a l'1,8.

La densitat màxima d'habitatges és de 99 amb el 30% del sostre destinat a protecció oficial i un increment del sòl públic que es transforma d'equipament a més espais lliures. El conveni preveu la conservació parcial de les façanes de la nau original i la rehabilitació de la xemeneia.

Segons el govern municipal, el Banc de Santander, que té més del 50% de la propietat del terreny, ha mostrat un gran interès per desenvolupar-lo i executar tant la urbanització dels espais públics com l'edificació.

Els terrenys estan inclosos en l'anomenat pla especial PE 8 Alcoholera Manresana i ha estat utilitzat durant molts anys com a magatzem i aparcament.