El 3 d´octubre, com a màxim, ha d´estar tot a punt a l´antiga casa de les germanetes dels pobres per començar a acollir els 40 refugiats que s´hi allotjaran. Ja s´ha contractat l´equip tècnic que els farà l´acompanyament i han començat les obres necessàries per deixar preparats els espais on aniran.

Antoni Tort, director territorial a Catalunya de l´ONG Dianova, responsable de gestionar el procés d´acollida a Manresa (i a Vic) dels refugiats, va confirmar aquest divendres a aquest diari que la idea és que aquestes persones -de les quals ni ells, va dir, saben la procedència- comencin a arribar a principi d´octubre, previsiblement, i que en l´esmentada data del 3 d´octubre i, en la mesura que sigui possible, abans, la setmana del 26 de setembre, ha d´estar tot a punt.

Sense passar per Vic

Amb aquest calendari, i contradient el que s´havia comentat, Tort no preveu que calgui que, prèviament a Manresa i fins que s´enllesteixi l´adequació de l´edifici del carrer de les Saleses, facin una estada breu a Vic, al Seminari, on acolliran 41 refugiats més. Entén que l´ideal és que vagin directament a Manresa. Amb tot, va matisar ahir, la probabilitat que sigui així «és alta però no definitiva».

A l´antiga casa de les germanetes dels pobres, la Fundació Germà Tomàs Canet, que la gestiona, ha informat que hi han començat els treballs per instal·lar el sistema de calefacció i que hi ha altres petites actuacions que aniran a càrrec de Dianova. Sobre això, Tort informa que, efectivament, la feina d´aquesta ONG consistirà a fer les actuacions necessàries per «acabar d´adaptar les habitacions» a nivell de mobiliari i, també, si cal pintar.

Calcula que aquesta part quedarà enllestida en una setmana. Quant a l´equip tècnic que s´ha contractat, explica que l´integraran catorze persones de perfils diferents, des de psicòlegs, a educadors socials, mestres i assistents socials. A part, hi haurà el personal que tindrà cura de la manutenció i les dietes dels refugiats, una part que és previst que assumeixi la Fundació Germà Tomàs Canet.

En aquesta primera fase d´acollida, els asilats s´estaran divuit mesos a Manresa i, després, es repartiran per municipis més o menys propers, sense excloure Manresa, i iniciar una segona fase que ja serà més d´arrelament.