Estats Units, amb Nova York i la costa est i oest (malgrat que és més cara) com a destacadíssims, països del sud-est asiàtic, entre els quals despunten Tailàndia i Vietnam, o d´altres de tan dispars com la República Dominicana, Japó, Perú o Croàcia -que experimenten un notable creixement- són els destins turístics preferits aquest estiu pels viatgers de la Catalunya Central.

Aquest diari ha consultat una desena d´agències de viatge de Manresa i Berga i la majoria citen aquests països com a destinacions de moda. A l´altra cara de la moneda, castigats pel terrorisme, hi trobem una França i Bèlgica debilitades, amb un nombre de visitants inferior a altres anys, i països com Turquia, Egipte o Tunísia, que avui directament estan «turísticament morts», com han afirmat els responsables de les agències.

Pere Masanés, director de Viatges Masanés, explica que aquest estiu els Estats Units «ha funcionat molt bé i cada cop es demana més»; i cita «Tailàndia, Japó, Índia o Nepal» com a destins que estan a l´alça. També han estat sol·licitats «Perú, malgrat que allà és hivern; la República Dominicana i Ribera Maia». Coincideix força amb Masanés David Cirera, cap de vendes de Viatges Concord. «Estats Units s´ha venut molt i també Costa Rica, Perú, el Japó, la Xina i països del sud-est asiàtic, com Vietnam o Tailàndia».

Lídia Martín, directora de Kibo Travel, destaca, com Masanés, «Ribera Maia i República Dominicana», com a destins que «han crescut respecte d´altres anys», a més «d´Islàndia». Tes Sabartés, directora-gerent de Totviatges de Berga, també esmenta «els Estats Units, sobretot, Nova York; països del Carib; el Japó i Tailàndia».

Nova York és també el destí estrella en l´àmbit dels viatges no programats en grup a Viatges Minorisa, segons assenyala la treballadora Carme Delgado. Delgado també cita com a ciutats amb una alta demanda «Washington i Londres». La ciutat dels gratacels torna a ser la guanyadora pel que fa als destins internacionals a l´agència Monviatges de Manresa. La seva responsable, Montse Piquer, cita Nova York i la costa est dels EUA, juntament amb altres destinacions com «Tailàndia, Bali, Vietnam o el Japó, que enguany han pujat».

Anna Serra, responsable de Viatges Viñolas, també parla de Nova York, juntament «amb la costa oest»; i «Tailàndia, que surt bé de preu», com a destins preferits dels manresans. Coincideix, a grans trets, amb la resta Fina Sellarés, responsable de l´Halcón Viatges de Manresa. Sellarés explica que el destí intercontinental més sol·licitat ha estat «Estats Units, la gent se´n va a la costa oest i fa circuits per Los Angeles i San Francisco; i també tenen molta acceptació Nova York i Washington». «Tailàndia», en canvi, diu, «aquest any s´ha venut més tranquil·lament».

Tunísia, Turquia i Egipte, enfonsats

Si hi ha tres països que han quedat greument tocats per la inestabilitat política i pel terrorisme són Tunísia, Turquia i Egipte, destins turístics altament sol·licitats fa no gaires anys i que avui la majoria d´agències de casa nostra ni tan sols ofereixen. Sellarés comenta que «Tunísia, que estava molt bé i era una alternativa a les Canàries, ja no es ven; a Turquia, la gent només fa escales a Istanbul, ja que Turkish Airlines és una companyia que està ben considerada i es continua agafant; i Egipte només m´ho han demanat un parell de clients pensant que seria molt econòmic, però no és així».

Una cosa similar explica Serra: «Egipte fa anys que no es ven, Turquia està a zero i Tunísia igual»; el mateix que assenyala Piquer: «aquests tres països estan totalment parats i, si algú ens els demana, el fem desistir». Tampoc han estat demanats a Viatges Minorisa, ni a Viatges Concord, ni a Totviatges de Berga, on la seva responsable, Tes Sabartés assenyala que «és una pena. Nosaltres havíem organitzat molts viatges a Egipte, era el nostre destí estrella, i ara, llastimosament, la gent es fa enrere; és insegur».

Pere Masanés detalla que «Tunísia fa dos anys que no funciona, a Turquia la gent hi fa escala, però volen tranquil·litat; i a Egipte hi han fet molt mal, costa d´arrencar».

Els països àrabs que tenen sortida són bàsicament els Emirats Àrabs i Jordània. A Kibo Travel també citen, a diferència de la resta, Tunísia i el Marroc.

París no però Eurodisney se salva

A escala europea, la inseguretat generada pels atacs terroristes també ha afectat alguns destins, com França, que, recordem, és el primer destí turístic mundial (vegeu gràfic), o Bèlgica. La immensa majoria agències de viatges consultades reconeixen que han venut menys vacances a París que altres anys. Responsables de Viatges Minorisa expliquen que «París costa molt, la tenim programada per la Puríssima i veiem que costa d´arrencar».

També ha notat que «la gent està espantada» Tes Sabartés, de Totviatges, «hem hagut de reconduir sortides i hem tingut una cancel·lació per a Eurodisney»; Sellarés, d´Halcón, assenyala que «la gent prefereix anar a altres llocs abans que França o Brussel·les», com Serra, de Viñolas, que afirma que «París ha quedat tocada, la gent si pot, n´evita l´aeroport, però Eurodisney se salva una mica».

També han contractat menys sortides a París Monviatges i Masanés, des de la qual Pere Masanés també assegura que «Eurodisney s´ha mantingut». David Cirera, de Concord, comenta que «París ha baixat una mica respecte d´altres anys, però va afectar molt més els primers dies que ara». Des de Kibo Travel, en canvi, Lídia Martín afirma que «els clients han continuat viatjant a llocs europeus, fins i tot a França i a Bèlgica».

Els punts d´Europa que han estat més demanats aquest any a les agències de viatge de casa nostra són força heterogenis. Han augmentat de manera destacable Croàcia i Romania, «destins que sorprenen gratament la gent», segons coincideixen Fina Sellarés i Anna Serra; i se n´han mantingut d´altres, com Sardenya, Itàlia, illes gregues i circuits per Praga i Budapest. També tenen una bona sortida els creuers pel Bàltic, i «la gent ha tornat encantada de l´«Harmony of the Seas, el creuer més gran del món», comenta Sellarés. Un altre destí que enguany «s´ha venut bé», segons Carme Delgado, és «Portugal», i segons Tes Sabartés, «Rússia». Pere Masanés afegeix a la llista «Londres i Berlín», i David Cirera, «Irlanda i Escòcia».

Destí proper estrella? Les illes

Si ens fixem en el turisme més demanat des de la Catalunya Central dins l´estat espanyol, els responsables de les agències consultades destaquen per damunt les altres les illes: «tant les Balears com les Canàries tenen una alta demanda», i molts apunten «Menorca» com la guanyadora per damunt de les altres.

Un sector que es recupera

El sector de les agències de viatges es va recuperant lentament però a pas ferm de la crisi econòmica. La majoria d´agències preguntades assenyalen que aquesta temporada -que encara no està tancada- serà millor que la passada i que la passada ja va ser millor que l´anterior. Això sí, puntualitzen que la situació «no és per tirar coets».

Lídia Martín, de Kibo Travel, explica que «enguany s´ha notat més que la gent està més disposada a fer vacances i a destinar, de nou, una part dels diners a viatjar». També ho ha viscut així David Cirera, de Viatges Concord, que assenyala que «aquesta temporada hem pujat respecte de la passada. Fa tres anys que creixem»; com Pere Masanés, que comenta que «no és per tirar coets, però pugem lleugerament respecte de l´any passat».