Un examen d´accés a la borsa de treball que dóna pas a ser contractat per l´Ajuntament va ser substituït el passat mes de juliol mentre era custodiat a les dependències de Recursos Humans del consistori manresà, situades a l´edifici de la Florinda.

Els fets investigats es van produir la primera setmana de juliol. L'Ajuntament de Manresa havia convocat proves per cobrir llocs de treball dins del mateix ajuntament. La funció d'aquests exàmens és que que tots els ciutadans que compleixen el perfil demandat tinguin les mateixes possibilitats de demostrar els seus mèrits per ser contractats. En aquest cas la selecció era per cobrir vacants com a tècnics d'ocupació.

El procés és realitzat i supervisat per funcionaris municipals constituïts en tribunals.

Una nota alta va cridar l'atenció

B.T.P., fill de la cap de secció de recursos humans de l'Ajuntament, que ja havia estat contractat anteriorment per a llocs de treball temporals en diferents departaments, es va presentar a la selecció, que constava de dos exàmens. En el primer va obtenir la nota més alta dels presentats. Aquest fet va cridar l'atenció dels examinadors pel fet que B.T.P. no té ni formació ni experiència laboral en el sector de l'ocupació, a diferència de la majoria de la resta d'aspirants.

Aquesta circumstància va fer que, quan es va realitzar la segona prova, la funcionària membre del tribunal examinador que estava vigilant el correcte desenvolupament de la prova es fixés en el treball de B.T.P quan aquest el va acabar i li va lliurar. Segons ha pogut saber Regió7 la funcionària es va adonar que l'examen tenia un nivell molt deficient que contrastava amb l'alt nivell del primer. Alertada per aquest contrast, va decidir fer-ne una foto. L'examen, juntament amb els dels altres aspirants, va quedar custodiat a les oficines de recursos humans de l'ajuntament, a l'edifici de la Florinda.

Una foto mostra el canvi d'examen

Quan l'examinadora va tornar al seu lloc de treball va mostrar la foto a una companya també membre del tribunal, sorpresa per la diferència de nivell entre aquella prova i l'anterior. L'endemà, quan les dues van acudir a les oficines de recursos humans a corregir els treballs dels aspirants, van descobrir que l'examen de B.T.P. era ostensiblement diferent del que el dia anterior havia vist i fotografiat la funcionària examinadora. La lletra amb què havia estat redactat també era una altra. La prova portava el segell que dóna caràcter oficial al document. En aquell moment, però, les dues van considerar que la possibilitat d'una manipulació realitzada mentre la prova era custodiada a recursos humans era massa greu per denunciar-la en calent en aquell mateix moment. El tribunal, del qual formaven part també altres funcionaris, va considerar que la prova realitzada per B. T.P. mereixia un aprovat just.

L'endemà, la testimoni del canvi d'examen va explicar el fet al seu cap i li va mostrar les fotos, i a mitjan de juliol la mateixa funcionària ho va explicar a la regidora responsable d'Ocupació, Cristina Cruz. El govern municipal va decidir, en comptes d'iniciar una investigació interna per la via administrativa, portar el cas al jutjat de guàrdia, que ha dictat les actuacions que estan realitzant els Mossos, i que ja han comportat diverses declaracions i gestions per esclarir els fets.

Després que ho publiqués Regió7 a les 11.15 h, l'Ajuntament de Manresa ha emès a les 12 h un comunicat que reproduïm a continuació:

L'Ajuntament denuncia al jutjat presumptes irregularitats en un procés de selecció

L´Ajuntament de Manresa ha denunciat al jutjat un cas de presumptes irregularitats en un procés de selecció de personal per constituir una borsa de tècnics i tècniques de grau mitjà d´ocupació, davant la sospita que un "examen que es va corregir per part de l´òrgan de selecció no era el que l´aspirant va entregar a la finalització de l´exercici".

La denúncia es va presentar l´agost passat als jutjats de Manresa i el jutge acaba d´iniciar la instrucció del cas.

Segons figura a la denúncia, la sospita es basa en el fet que un membre del tribunal qualificador assegura que "l´examen que consta a l´expedient i que va ser corregit no es correspon amb el que havia lliurat l´aspirant".

També afegeix que "tenint en compte que va transcórrer un període de temps suficient entre el moment de la recollida de l´examen i el de la seva correcció en què l´expedient va estar ubicat a les dependències municipals del servei de recursos humans", s´hauria pogut produir el canvi en aquestes dependències.

L´Ajuntament de Manresa ha denunciat aquests fets al jutjat davant la possibilitat que siguin constitutius de delicte.