El magistrat del Jutjat 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha deixat en llibertat provisional el jove de Manresa que fa mig mes va ser detingut per la Policia Nacional per propagar presumptament el terrorisme gihadista per Internet, segons ha pogut saber Regió7.

La resolució judicial es va produir dilluns passat, només deu dies després que el mateix jutge l'hagués enviat a presó preventiva. L'acusat, Hicham H., de 31 anys, de nacionalitat marroquina, va sortir l'endemà mateix, dimarts, de la presó madrilenya de Soto del Real, on estava ingressat.

Tot i que el jutge manté els càrrecs d'enaltiment del terrorisme a l'acusat, en la seva resolució considera que ja no existeix el risc de destrucció de proves, perquè la instrucció ja disposa de tots els elements que incriminarien l'acusat en el delicte. Per aquest motiu, justifica la seva posada en llibertat.

Malgrat que la resolució judicial no fa referència al risc de reiteració de delicte (és a dir, al perill que el jove tornés a cometre el delicte d'enaltiment del terrorisme un cop al carrer), fonts judicials asseguren que les proves que la policia ha recollit contra ell no són de prou entitat perquè el jutge l'hagi pogut considerar un perill real per a la seguretat pública. En cas contrari, afegeixen les mateixes fonts, mai no l'hauria deixat en llibertat al cap de tants pocs dies.

De fet, l'ordre d'ingrés a la presó, del 16 de setembre passat, citava com a úniques proves algunes fotografies que l'acusat haiva penjat al seu Facebook i algunes frases que s'intercanviava en xats. Les fotos incriminatòries, segons la resolució judicial, mostren imatges de la guerra de Síria (en una de les quals apareixen cadàvers) i també una manifestació a Alemanya on es podia veure una bandera de l'organització terrorista Estat Islàmic. Una altra foto que consta a l'atestat ensenya la cara de l'acusat convertint-se en un tigre, i una quarta imatge mostra l'acusat amb una escopeta a les mans. La majoria de fotografies les havia penjat públicament al seu Facebook.

Pel que a les frases incriminatòries que escrivia en els xats, una d'elles deia el següent: "Si deixes que el teu germà se'l mengin els llops, algun dia els llops tindran gana i només et trobaran a tu".

La detenció, a càrrec de la Policia Nacional, va tenir lloc el 14 de setembre al domicili de Manresa on des de feia dos mesos vivia l'acusat, al carrer de les Jorbetes. El jove s'hi va establir després d'arribar de Còrdova, on va viure quatre anys. La investigació va anar a càrrec de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional (amb seu a Madrid), amb el suport de les prefectures de Barcelona i de Còrdova.

Poques hores després de la detenció, el ministeri de l'Interior informava de l'arrest en un comunicat en què assegurava que Hicham H. era una "clara amenaça per a la seguretat nacional". Segons el ministeri, l'arrestat usava nombroses plataformes virtuals per difondre la doctrina i l'estratègia de radicalització d'Estat Islàmic. Una activitat propagandística que hauria anat incrementant els darrers mesos. Fins i tot, segons Interior, mantenia contacte permanent amb un home que havia retornat de la zona de conflicte entre Síria i l'Iraq, a qui demanava consell. Per a Interior, l'actuació de Hicham H. era "una avantsala de tot tipus de processos de radicalització, captació i activitat terrorista".

El mateix dia de la detenció, un germà de l'acusat, en declaracions a Regió7, va negar que Hicham H. fos cap terrorista i va assegurar que únicament tenia problemes amb les drogues i l'alcohol.