La Manresa ignasiana té una rèplica a Amèrica del Sud. Sis països del continent s'han començat a coordinar per crear un circuit turístic per seguir la petjada que van deixar els jesuïtes, orde creat per sant Ignasi, a l'Amèrica llatina. Es tracta d'Argentina, Uruguai, Paraguai, Bolívia, Xile i Brasil.

Ministres de Turisme i representants dels governs de tots ells han signat recentment un acord a la població de San Ignacio de Miní, a la província argentina de Misiones, per revaloritzar el patrimoni històric i cultural llegat pels jesuïtes, i convertir-lo en un producte turístic. A l'acte també hi eren presents empresaris i operadors turístics de la zona. Es coneixerà de forma oficial amb el nom "Ruta internacional dels jesuïtes", i esperen rebre la benedicció del que actualment és el jesuïta més famós del món i a més a més argentí: el papa Francesc.

Missions o reduccions

Formen part d'aquesta ruta els vestigis de les poblacions que van ser fundades per membres de la Companyia de Jesús des de final del segle XVII fins a principi del XVIII, durant l'època colonitzadora. S'anomenen missions o reduccions, i alguns estan declarats Patrimoni de la Humanitat. És el cas de San Ignacio Miní, on es va signar l'acord. Cada any rep més de 250.000 visitants. També són destacables les de San Javier i San Ignacio de Moxos, a Bolívia, o Santa Rosa de Lima de Paraguai.

La intenció dels governs que participen en el projecte és crear una potent oferta turística basada en aspectes històrics, patrimonials, socials i religiosos, a partir de les poblacions fundades pels jesuïtes amb la finalitat d'evangelitzar la població local. S'afegirien als reclams turístics que ja hi ha en aquestes zones, bàsicament paisatgístics.

Damunt la taula hi ha projectes com la millora de camins i accessos a les missions, eliminar el visat de ciutadans originaris de països que potencialment poden estar més interessats en la ruta, l'exempció de determinats impostos per als turistes i la millora de les connexions de vols, tant entre els països implicats en el projecte turístic com també a nivell internacional.

El superior de la Cova de Manresa, Lluís Magriñà, coneix bé alguna d'aquestes missions perquè durant vuit anys va ser director del servei internacional de refugiats de la Companyia de Jesús. Això va fer que hagués de viatjar arreu, també a Amèrica del Sud. "A més a més hi ha molts jesuïtes catalans treballant, per exemple a Bolívia".

Segons la seva opinió, l'intent de fer una ruta jesuítica té algunes coses en comú amb el Camí Ignasià entre Manresa i Azpeitia, la població del País Basc on va néixer sant Ignasi. Per exemple, atraure gent des del punt de vista turístic i també espiritual. Com en el cas de Manresa, "es tracta de potenciar el turisme i el coneixement de la Companyia de Jesús".

Implicació dels governs

Al projecte d'Amèrica del Sud s'hi han implicat molt directament els governs de cada país i, d'entrada, també el sector empresarial privat. Aquí és més difícil trobar aquestes complicitats. "El que passa és que nosaltres tenim més de mil anys d'història", afirma Magriñà, "i el fet de tenir molt patrimoni de tot tipus sovint fa que no el valorem prou. També penso que per qüestions socials o històriques hi ha determinats grups de gent a qui no interessa la religió".

En canvi a Amèrica del Sud el patrimoni que hi ha són bàsicament edificis de l'època colonial, com els de les missions. Tenen més tirada, des del punt de vista turístic, paisatges "impressionants" com les cascades d'Iguaçú, posa com a exemple Magriñà, on hi havia missions a la vora i s'hi va rodar, precisament, la pel·lícula La Missió (1986), dirigida per Roland Joffé i protagonitzada per Robert de Niro i Jeremy Irons. Narra aquest episodi de la història d'Amèrica del Sud. "Si fan aquesta ruta és perquè és interessant i hi veuen possibilitats".

Opina que qui fa el Camí de Sant Ignasi o bé el de Sant Jaume, més concorregut, té una motivació cultural, turística, però també espiritual "per trobar-se a un mateix". Des que es va posar en marxa la iniciativa el 2011, més de mil persones ja han fet el recorregut. El 2015 en van ser 437, xifra que va doblar la de l'any anterior, el 2014, quan en van ser 220. Per rebre la credencial s'han de fer un mínim de 100 quilòmetres dels 600 que té la ruta. A Manresa s'estan fent obres al Museu per condicionar-hi el punt d'acollida dels pelegrins, iniciativa que forma part del projecte Manresa 2022, quan se celebraran els 500 anys de l'estada de sant Ignasi a la ciutat.