Entrar a la flamant sala multisensorial del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central és com endinsar-se a l'habitació d'un món fantàstic on una butaca abraça la persona que s'hi asseu, on es poden veure estrelles movent-se al sostre i on la veu pot crear llums de colors. Es tracta d'un espai terapèutic, inaugurat aquest dissabte, que ha de servir perquè els infants i joves que pateixen el trastorn puguin experimentar i treballar tots els sentits.

"És molt important per als nens i adolescents estimular els sentits. Des d'aquest espai, els nois que tenen tancades algunes portes sensorials troben altres formes de relacionar-se amb el món, de sentir plaer, de reconèixer les seves cames i els seus braços", explica la presidenta del centre, Rosa Serrano. I el primer del sentits que se sorprenen un cop s'entra a l'habitació multisensorial és el de la vista. La llum pren mil i una formes per estimular la visió dels nens que tenen autisme, ja que amb l'habitació a les fosques es poden relaxar tot contemplant punts que es desplacen a poc a poc pel sostre de la sala -com si fos un cel estrellat-, o fins i tot les parets poden transportar les persones que són a l'interior a un món fantàstic, ja que s'hi projecten diferents dibuixos en moviment que ocupen tot l'espai simulant l'interior d'una peixera, per exemple, o d'un líquid viscós on es mouen objectes lentament.

Les famílies que dissabte van visitar la nova sala es mostraven satisfets perquè consideren que els nens podran trobar en aquest espai un lloc on relaxar-se i poder treballar en profunditat els sentits, ja que el trastorn provoca que els qui el pateixen percebin el món exterior d'una forma totalment diferent i tinguin una altra manera de relacionar-se amb l'entorn. La regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich, va ser present a la inauguració, va destacar que "es tracta d'un projecte important per a les persones que pateixen autisme i altres trastorns" i va afegir que "la iniciativa sorgeix de la mateixa ciutadania, perquè es tracta d'un dels projectes que s'han impulsat amb els pressupostos participatius i que els mateixos habitants de Manresa han votat perquè sigui una realitat". El cost és de 28.000 euros.

Per a la presidenta, la posada en marxa de l'espai significa "potenciar el servei que dóna el centre als infants i adolescents amb autisme". Dissabte, alguns pares van provar la butaca que abraça les persones que s'hi asseuen i s'hi quedaven una estona, deien, per la sensació relaxant que provoca. També hi ha un llit musical d'aigua, en el qual es pot regular la temperatura, i en què cables de fibra òptica li donen un toc futurista. Alguns també parlaven amb el micròfon que activava amb la veu un seguit de llums de colors.

La responsable del centre assenyala que es tracta d'un projecte obert a la ciutadania, i que, de fet, diversos centres educatius de Manresa i entitats s'hi han posat en contacte perquè alumnes amb problemes de conducta o amb altres trastorns puguin provar la sala. Amb la posada en funcionament de l'espai, s'amplia també la plantilla del centre. Una de les psicòlogues que hi treballa amplia el seu horari i n'entrarà una de nova, que ja hi fa tasques de voluntariat actualment. En aquests moments hi ha 46 famílies usuàries al centre manresà.