L´Ajuntament de Manresa ha presentat avui les línies principals i el calendari previst d´una nova edició dels pressupostos participatius, que tenen com a objectiu que la ciutadania contribueixi directament en l´elaboració dels pressupostos municipals 2017 i continuar fomentant la seva implicació en els afers de ciutat mitjançant processos més democràtics de participació.

La primera tinent d´alcalde i regidora de Participació Ciutadana, Mireia Estefanell ha explicat que l´edició per al 2017 presenta com a principal novetat que els projectes no només podran ser presentats per les entitats de la ciutat sinó que tambés qualsevol ciutadà o ciutadana a títol individual podrà presentar les seves propostes.

La regidora ha afirmat que, com l´any passat, "el model de pressupostos participatius tindrà un pressupost de 200.000 euros a disposició dels projectes de les entitats i ciutadans". Els projectes aprovats hauran de tenir un cost màxim de 50.000 euros cada un i podran ser destinats a millorar l´espai públic, l´urbanisme, els equipaments de la ciutat, o adreçats a finançar activitats o serveis a les persones. En aquesta edició també es triaran un mínim de 4 projectes, si bé es podran tirar endavant els següents projectes més votats fins a esgotar la partida prevista de 200.000 euros.

Els procés de pressupostos participatius torna a incorporar aquest any també els 120.000 euros en inversions territorials dels Districtes -30.000 per cada un- i continuarà amb els treballs d´explicació del pressupost destinat a cada àmbit en el marc dels Consells Municipals Territorials i Sectorials, i una sessió oberta a la ciutadania amb s´explicarà el pressupost municipal.

La regidora de Participació ha manifestat que la nova edició del pressupostos participatius està dissenyada per consolidar el model de l´any passat i amb la voluntat de millorar i polir aspectes del procés "com ara portar un estand itinerant per fer més fàcil la votació a les persones del barris que tenen dificultats per desplaçar-se al centre de la ciutat o sense tanta experiència a l'hora d'utilitzar els mitjans tecnològics".

Estefanell també ha volgut ressaltar la fase del període d´esmenes per afavorir la millor presentació dels projectes així com la creació d'una comissió de seguiment de les propostes guanyadores formada per entitats, tècnics i persones a títol individual per vetllar per l´execució dels projectes.

Un procés que finalitzarà el maig de 2017

El procés de pressupostos participatius estableix que entre el 15 de novembre i el 31 gener, perquè les entitats i els ciutadans presentin les seves propostes. Durant el febrer i març es farà la valoració tècnica, s´obrirà un període d´esmenes i s´aprovarà i donarà a conèixer el llistat definitiu de projectes. Finalment, durant l´abril i maig -amb dates encara per confirmar- es presentaran a la ciutadania, s´exposaran i s´obrirà el període de votació.

Podran presentar propostes totes les entitats inscrites al Registre Municipal d´Entitats Ciutadanes i tots els ciutadans majors de 16 anys empadronats a Manresa presentant el formulari que es trobarà a la web municipal o imprès a l´OAC, o bé mitjançat un correu electrònic a l´adreça participació@ajmanresa.cat. Les propostes de forma presencial es poden presentar a qualsevol registre de l´Ajuntament (OAC, Oficina d´Atenció Ciutadana, CIO, Policia Local o Edifici Infants).

Més facilitats per votar de forma directa i estand itinerant pels barris

A banda de la possibilitat que els ciutadans presentin projectes a títol individual, entre les novetats d´aquesta edició hi ha diferents accions que tenen l´objectiu de donar més facilitat als ciutadans per conèixer i votar els projectes.

Així, enguany durant tres dissabtes s´exposaran els projectes a la plaça Sant Domènec -l´any passat només es va fer un dissabte-. També està previst fer un estand itinerant que anirà pels diferents barris de la ciutat per informar i facilitar que els ciutadans puguin votar pels projectes que considerin més necessaris o atractius.