Revés judicial als intents de l'Ajuntament de Manresa de recuperar els 72.000 euros que li ha costat assegurar un edifici en mal estat amb elements patrimonials protegits al número 14 del carrer Sant Miquel.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha frenat la pretensió del govern municipal de fer que l'actual amo, Liberbank, pagui les obres que va realitzar l'Ajuntament per motius de seguretat.

Un cop executades subsidiàriament les obres, l'Ajuntament intenta recuperar els diners, però el jutge li exigeix que esgoti el procediment per cobrar-les als que eren els propietaris de l'edifici en el moment de fer-les: que Sky Building Company pagui 37.118 euros i la Caja de Ahorros de Santander y Cantabria, 34.872 euros.

El número 14 del carrer de Sant Miquel és un dels edificis que sustenten l'arc del carrer d'en Botí, del segle XIV.

Es tracta d'un element patrimonial i l'edifici mostrava clarament signes de deteriorament.

Cal tenir en compte, però, que totes les notificacions practicades a la societat Sky Building Company van haver de ser publicades al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, per resultar desconeguda en el domicili que constava a l'Ajuntament.

Per aquest motiu, per accedir a l'interior de l'immoble del carrer Sant Miquel, 14, valorar el pressupost estimat de les obres i la posterior execució d'aquestes, es va haver de sol·licitar l'oportuna autorització judicial d'entrada, que va ser atorgada pel Jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona.

Edifici estabilitzat

El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, ha explicat que actualment l'edifici es troba estabilitzat i no es preveu que, a curt termini, s'hagin de prendre noves mesures.

Ara la propietat té a les seves mans decidir què vol fer amb la finca. Pot optar per rehabilitar-la o per enderrocar-la i fer una obra nova.

Si opta per la rehabilitació podrà mantenir el sostre actual a la part de l'edifici que es manté dempeus, és a dir, podrà mantenir les quatre plantes actuals. A la part del carrer del Botí que es va enderrocar hauran de fer una obra nova ajustada al pla general, per tant, amb planta baixa i tres plantes pis.

En el cas que optin per acabar d'enderrocar la totalitat de la finca hauran d'ajustar-se al pla general, per tant, el sostre màxim serà de planta baixa i tres plantes i perdran una planta.

Aloy recorda que com que l'edifici es troba en un ambient protegit pel Catàleg de Patrimoni, la nova edificació haurà d'ajustar-se a la normativa pel que fa a la tipologia d'obertures, de materials, d'acabats de façana, etc. Sigui com sigui, l'arc d'en Botí i les dues finestres gòtiques que estan protegides pel Catàleg de Patrimoni s'han de respectar.

"La propietat haurà de decidir de quina manera els manté però hi ha suficients solucions per tal que això sigui possible", assegura el regidor d'Urbanisme.