La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha ocupat aquest dissabte un bloc d'habitatges del carrer Gaudí, 22-24. Es tracta d'un edifici de recent construcció en el qual no hi viu ningú. És el sisè bloc ocupat per la PAHC. Tres d'aquests els gestiona la pròpia plataforma. Es tracta d'habitatges al carrer Girona, la Parada i el carrer Sobrerroca.

L'ocupació s'ha dut a terme després que la PAHC al Bages hagi organitzat un pelegrinatge pel centre històric de la ciutat per mostrar els edificis d'habitatges que hi ha buits, tancats i abandonats. En un recorregut que ha començat a la plaça de Sant Ignasi i ha acabat a la plaça Major han comptat 96 edificis buits, la majoria d'ells vells però també alguns de nous. Segons els seus càlculs, això suposa entre 300 i 350 pisos buits, i si la xifra s'extrapola al conjunt del nucli antic de la ciutat, la xifra podria oscil·lar entre els 1.500 i els 2.000, ven denunciar ahir.

El Barri Antic de Manresa no és antic, és vell, i viu una situació d'emergència social, han assegurat els organitzadors, que han reclamat a l'Ajuntament un fons públic d'habitatges socials per donar resposta a les necessitats de les persones que tenen problemes per accedir a un pis.

A cada façana d'edificis buits i tancats la PAHC hi ha pintat les sigles de l'organització, i a cada plaça i carrer s'ha donat una explicació de les seves característiques i problemàtica.

El pelegrinatge s'ha iniciat a la plaça Sant Ignasi per continuar cap el carrer Escodines, on han denunciat que en un tram que amb prou feines fa 100 metres hi ha un 70 % d'habitatges buits i ruïnosos. «És una part de la ciutat buida, abandonada i envellida», va denunciar Josep Lluís Martínez, de l'organització.

A continuació han passat pel carrer Vallfonollosa, on hi ha 11 edificis buits, bona part d'ells de propietat municipal. El recorregut ha continuat pel Na Bastardes, plaça d'en Creus, carrer de les Piques, la plaça Llisach, on hi ha un edifici senyorial sense cap mena d'ús que anys enrere es va ocupar i va donar lloc a l'Ateneu de la Sèquia, i el sector Talamanca, Barreres i plaça Gispert.

En aquest sector el periodista Joan Barbé ha fet un apunt històric de la zona, i ha opinat que «ha estat a un pèl de revifar-se» pel dinamisme de la plaça Gispert i entitats culturals i comercials, però els problemes de seguretat, convivència i en general una poca implicació, no ho han acabar de fer possible, de moment.

La ruta ha continuat pel carrer de la Mel, la plaça Pedregar, on hi ha tancada l'antiga seu de la Cambra de Comerç, el carrer del Carme, l'Anònima, el Sant Andreu i

Sobrerroca.

Per la PAHC, Rufí Cerdan ha assegurat al final del recorregut que el pelegrinatge s'ha dut a terme «per demostrar que calen intervencions urgents a Manresa pensant en les persones, no en els carrers i places». Manresa, ha dir, «és una cuitat en ruïnes i arruïnada» pels deutes amb els bancs, i ha demanat que al Pla d'Habitatges que elabora l'Ajuntament compti amb un fons public d'habitatges socials.